Tiedote 31.5.2011

Voimakkaita ukkosia ennen helatorstaita

Ilmatieteen laitoksen 31.5. ennusteen mukaan ennen helatorstaita on voimakkaita ukkosia.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona ukkostaa voimakkaasti Pirkanmaalta Kainuuseen ulottuvalla alueella. Alueen eteläpuolella on helteistä. Lämpimintä on maan eteläosan sisämaassa, jossa lämpötila voi nousta jopa 28 asteeseen.Ukkoset siirtyvät heiketen itään ja helatorstaina sade- ja ukkoskuuroja tulee lähinnä maan itäosassa. Päivän ylin lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä. Idässä ja eteläisen Suomen sisämaassa on lämpimämpää.

Perjantaina Suomessa vallitsee luoteisvirtaus. Lapissa tulee sadekuuroja, mutta muualla on enimmäkseen poutaa ja aurinkoista. Lämpötila on vähän torstaita alempi.

Lauantaina leviää lännestä maan pohjoisosaan sadealue, joka liikkuu heiketen lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana maan keskiosaan. Lauantaina päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 18 ja 23 asteen, maan pohjoisosassa 8 ja 14 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila ylin lämpötila on kesäkuun alussa keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 16 - 18 astetta ja maan pohjoisosassa 13 - 16 astetta.Lämpimin kesäkuun alku on koettu 2000-luvulla vuonna 2008. Silloin lämpötila kohosi monin paikoin hellelukemiin, ja ylin lämpötila 29,7 astetta mitattiin 6. päivänä Salon Kiikalassa. Se jäi silloin koko vuoden ylimmäksi lämpötilaksi.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)

Toukokuun sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuuKesäkuun sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu