Tiedote 17.6.2016

Uusi kesämyräkkä riepottaa Suomea viikonloppuna

Syvä matalapaine sateineen liikkuu lauantain kuluessa maan länsiosien yli pohjoiseen. Siihen liittyen etelänpuoleinen tuuli on voimakasta ja puuskaista erityisesti maan etelä- ja itäosassa.

Ilmatieteen laitoksen 17.6. tekemän ennusteen mukaan eteläiselle Itämerelle kehittyy perjantaina vuodenaikaan nähden erittäin syvä matalapaine. Siihen liittyvät runsaat sateet saapuvat etelärannikolle jo perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sateisiin liittyy myös ukkosta ja hyvin rankkoja kuurosateita, jotka voivat aiheuttaa paikoin pieniä taajamatulvia.

Lauantain kuluessa yhtenäisempi sadealue liikkuu pohjoiseen, mutta sen jälkipuolella sadekuuroja tulee vielä yleisesti. Matalapaineeseen liittyvät tuulet voimistuvat jo yön aikana, mutta vahinkoja aiheuttavat myrskypuuskat saapuvat etelärannikolle ja maan kaakkoisosaan lauantaiaamun tai aamupäivän kuluessa. Myöhemmin päivällä tuulinen alue laajenee koko maan etelä- ja itäosaan. Eteläiset tuulet puhaltavat puuskissa yleisesti noin 15 metriä sekunnissa, mutta paikoin varsinkin etelärannikolla ja kaakossa jopa yli 20 m/s. Sateiden jäljiltä märkä maaperä voi lisätä vahinkojen määrää.

Myös eteläisillä merialueilla tuuli voimistuu kovaksi, mahdollisesti jopa myrskyksi. Tuulten takia merkitsevä aallonkorkeus kasvaa pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella paikoin yli 3 metrin.

"Eri puolilla Suomea on viikonloppuna käynnissä kesätapahtumia. Tapahtumien järjestäjien ja niihin osallistuvien kannattaa seurata säännöllisesti säävaroituksia, sään kehittymistä ja viranomaisten mahdollisesti antamia ohjeita", muistuttaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Sunnuntaiksi tuulet vähitellen heikkenevät, kun matalapaine liikkuu maan pohjoisosaan ja heikkenee. Sää jatkuu kuitenkin epävakaisena ja melko viileänä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset