Tiedotearkisto: 2016

Juhannuksen sää epävakainen, mutta melko lämmin [päivitetty 24.6.]

24.6.2016 10:49

Juhannusviikonloppu on lämmin, mutta epävakainen. Juhannusta juhlivien kannattaa varautua sadekuuroihin. Seassa on myös ukkosia, joten sääennusteita ja varoituksia kannattaa seurata myös juhannuksena.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 24.6. tekemän ennusteen mukaan perjantaina eli juhannusaattona sade- ja ukkoskuuroja tulee varsinkin Lapissa, muualla vain paikoin. Lounaasta lähestyy kuitenkin sadealue ja viimeistään illalla sadealueen reuna hipoo etelärannikkoa. Aaton päivälämpötila on 20...25 astetta, Pohjois-Lapissa 14...19 astetta.

Juhannuspäivänä sadetta ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin maan pohjoisosassa.  Etelämpänä tulee ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Lämpötila kohoaa aivan etelässä hellelukemiin eli 25 ja 28 asteen välille.  Muualla maassa päivälämpötila on 15...25 astetta, viileintä on Lapissa.

Sunnuntai on juhannuksen poutaisin ja ehkä myös lämpimin päivä. Maan etelä- ja keskiosassa on melko aurinkoistakin. Iltaa kohden sateiden todennäköisyys kuitenkin kasvaa etenkin Lounais-Suomessa. Pohjoisessa on pilvisempää ja paikoin tulee yksittäisiä sadekuuroja.  Lämpötila on Pohjois-Lapin noin 15 ja maan eteläosan 28 asteen välillä.

Lue myös Ilmastokatsauksen juttu siitä, miksi  juhannuksen sääennuste muuttuu koko ajan? http://www.ilmastokatsaus.fi/2016/06/22/juhannuksen-saa/

Tilastojen mukaan joka toinen juhannus on aurinkoinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tavanomaisesti suuressa osassa maata 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tyypillisesti noin 10 astetta, Lapissa lähellä viittä astetta. Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Vuonna 2015 Suomen yllä oli matalapaine ja juhannusta vietettiin melko epävakaisessa ja varsinkin aattona keskimääräistä viileämmässä säässä. Lämpötila kohosi juhannussaattona 20 asteen yläpuolelle vain Savonlinnassa, jossa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 20,3 astetta. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosissa 15 asteen tuntumaan. Juhannuspäivänä sää lämpeni jonkin verran ja maan itäosassa lämpötila nousi monin paikoin yli 20 asteen. Päivän ylin lämpötila 23,5 astetta mitattiin tuolloin Tohmajärvellä.  Sadekuuroja tuli monin paikoin, yleisimmin lounaasta Kainuuseen yltävällä alueella. Juhannuspäivän suurin sadekertymä 25 mm mitattiin Kuhmossa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

FMI-tv:n sääennusteet YouTubessa:
https://www.youtube.com/user/ilmatieteenlaitos

Juhannuksen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh.  0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh.  0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Säämalleista voit lukea uudesta Atmos-lehdestä: http://atmoslehti.fi/teema/saamalli-nykypaivan-ennustetehdas-2/