Tiedotearkisto: 2016

Rankkoja sade- ja ukkoskuuroja leviää lännestä sunnuntaiksi suureen osaan maata [päivitetty 2.7.]

2.7.2016 15:03

Suomeen virtaa viikonlopun aikana etelästä varsin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Samalla rintamavyöhyke sateineen liikkuu hyvin hitaasti Suomen yli kohti itää. Rintamavyöhykkeen hidas liike kasvattaa rankkasateiden todennäköisyyttä ja niistä voi aiheutua myös taajamatulvia. Lisäksi etenkin rintaman itäreunassa voi esiintyä myös voimakkaita ukkospuuskia.

Kuva: Timo Anttila

Kuva: Timo Anttila

Ensimmäiset sade- ja ukkoskuurot muodostuvat jo lauantai-illan kuluessa länsirannikolle ja Pohjanmaalle, mutta varsinainen rintamavyöhyke sade- ja ukkoskuuroineen saapuu yön ja aamun aikana lounaasta maan länsiosaan. Päivän kuluessa sateet liikkuvat hitaasti kohti itää ja pohjoista, mutta saavuttavat maan itärajan todennäköisesti vasta maanantaina.

Sadealue pysyttelee maan itä- ja pohjoisosien yllä maanantaina ja mahdollisesti vielä tiistainakin, joten sadekertymät voivat kasvaa hyvinkin suuriksi. Myös ukkosta voi edelleen esiintyä. Maan länsiosaan virtaa alkuviikolla aavistuksen kuivempaa ja viileämpää ilmaa lännestä, mutta sadekuuroja voi yhä esiintyä.

Ilmatieteen laitoksen @meteorologit seuraavat tilannetta Twitterissä. Viikonlopun sääennuste YouTubessa on tehty erityisesti viikonlopun isoja kesätapahtumia silmällä pitäen: https://www.youtube.com/watch?v=5AOYDqUg7G4

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa