Tiedote 14.2.2014

Etelämantereen tutkimusaseman huoltotyöt loppusuoralla

FINNARP 2013 -retkikunta on työskennellyt Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboalla nyt 33 päivää. Retkikunta on saanut huollettua tutkimusaseman.
Kuva: FINNARP

Huollon jälkeen asema on valmis ottamaan vastaan ensi vuonna Etelämantereelle saapuvan tieteellisen retkikunnan.

Säät ovat suosineet Etelämantereella parhaillaan olevaa huoltoretkikuntaa ja retkikunnan tavoitteet on saatu jo pääosin täytettyä.  Retkikunnan tehtävinä on ollut Aboan aseman kakkosgeneraattorin korjaus, sääaseman uusiminen ja jätteidenpolttolaitoksen asentaminen. Myös muita, tulevia kausia ajatellen lähes yhtä tärkeitä, urakoita on saatu jo valmiiksi. "Yllättäviä töitä ei ole tullut vastaan, vaikka edeltävä talvi näyttää olleen tavallistakin rajumpi ainakin tuulten osalta. Myrskyistä huolimatta asema oli säilynyt ehjänä", retkikunnan johtaja Petri Heinonen Aboalta kertoo.

Automaattinen säähavaintoasema toiminnassa

Uuden automaattisen säähavaintoaseman käyttöönotto on sujunut hyvin. Säähavaintoja  Aboalta tulee Ilmatieteen laitokselle suunnitelmien mukaisesti. Varsinaisen sääaseman antureiden lisäksi säähavaintoasemalle asennettiin mm. uudet akustot ja niitä lataavat aurinkopaneelit sekä kolme tuuligeneraattoria.

"Ensi vuoden tieteellisen retkikunnan saapumiseen tähtäävien huoltotöiden lisäksi on tehty jonkin verran suoranaisia tutkimusta tukevia toimia. Olemme keränneet ympärivuotisten mittalaitteiden tallentamat tiedostot GPS-asemalta, seismiseltä mittauspisteeltä ja lumiasemalta", Petri Heinonen luettelee. "Yhtenä retkikuntamme tehtävänä on ollut ympäristöviranomaisten velvoittama aseman ympäristön tilan tarkkailuun liittyvä maaperänäytteiden otto ja konservointi Suomessa tehtäviä laboratoriokokeita varten. Tarkkailulla havainnoidaan ihmistoiminnan vaikutusta Aboan lähiympäristössä."

"Vähinä vapaa-aikoinamme olemme pääasiassa ulkoilleet ja kuntoilleet. Varsin suosittu lenkkeilykohde on muutaman kilometrin päässä asemalta sijaitseva sinisen jään alueella oleva,  supraglasiaalisen järven avanto", retkikunnan johtaja toteaa.Retkikunnan paluumatka alkaa säiden niin salliessa 24. helmikuuta. Suomeen retkikunta palaa maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Lisätietoja:

Mika Kalakoski, puh.029 539 645, mika.kalakoski@fmi.fiRetkikunnan toimintaa ja voi seurata täällä: http://www.antarctica.fi/Sivulla mm.  Flickr-palveluun kerättyjä valokuvia Aboalta.