Tiedotearkisto: 2016

Ilmatieteen laitos auttaa kehittämään 3D-tulostuksesta uutta liiketoimintaa Lappiin

29.8.2016 9:55

Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskuksessa on kokeiltu 3D-tulostusta erilaisten mittalaitteiden suojaamiseen. Omien tarpeiden lisäksi 3D-tulostuksen kaavaillaan tuottavan myös uutta yritystoimintaa Lappiin.

Kuva: Riika Ylitalo

Kuva: Riika Ylitalo

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus (LIT) Sodankylässä ylläpitää laajaa säähavainto- ja tutkimusmittalaitteiden verkostoa. Ankarat sääolot ja talviolosuhteet vaativat havaintolaitteisiin mm. koteloita, jotka suojaavat laitteita lumelta. "Pahimmillaan laitteissa ei ole lainkaan huomioitu niiden käyttöä talviolosuhteissa, jolloin sääsuojaus on ratkaistava itse tavalla tai toisella. Tällaisiin ongelmiin olemme hakeneet ratkaisua 3D-tulostuksesta jo muutaman vuoden ajan", kertoo tutkija Riika Ylitalo.

3D-tulostamisen mahdollistaa uudenlaista liiketoimintaa

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus on tiettävästi ainoa 3D-tulostamista toiminnassaan kokeillut organisaatio Sodankylässä. "Huomasimme nopeasti, että 3D-tekniikka voisi tarjota myös muille Lapin yrityksille monenlaisia mahdollisuuksia. Tämän takia halusimme tarjota muillekin vastaavan mahdollisuuden 3D-tulostamisen hyödyntämiseen."

EAKR-rahoituksen saaneessa "3D – liiketoimintaa Lapin yrityksille" -hankkeessa Ilmatieteen laitos on hankkimassa ammattilaistasoisen 3D-tulostusjärjestelmän, jolla sääsuojia, mutta myös muunlaisia komponentteja, kuten varaosia ja optisten mittalaitteiden kohdistimia, voidaan valmistaa itse. "Hankkeessa pyritään kuitenkin samalla levittämään tähän mennessä kertynyttä tietämystä 3D-tulostuksesta myös muille Lapin yrityksille, sillä tekniikasta voi olla hyötyä monilla eri aloilla. Hankkeen ideana on tehdä 3D-tulostustoiminnan käynnistäminen, tarjolla oleva laitteisto sekä viime kädessä tulostustuotteet tutuksi paikallisille yrityksille, jotta ne voivat itse löytää kipinän oman 3D-tulostukseen pohjautuvan liiketoiminnan käynnistämiseen", Ylitalo sanoo. 

Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on saada hankkeessa mukana olevat yritykset käynnistämään omaa 3D-liiketoimintaa. "Näin Lappiin voi syntyä vähitellen kehittyä täysin uudenlaista yritystoimintaa ja työpaikkoja", Ylitalo toteaa.

Yhteystiedot:

Tutkija Riika Ylitalo, puh. 040 162 0820, riika.ylitalo@fmi.fi

Tutkija Kari Mäenpää, puh. 040 678 9055, kari.maenpaa@fmi.fi