Tiedotearkisto: 2014

Lauhtuva sää tuo mukanaan lumipyryä ja puuskaista tuulta

20.3.2014 12:49

Ajokeli huononee illalla lännestä alkaen. Perjantaina päivällä tuuli on puuskaista maan etelä- ja keskiosassa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 20. maaliskuuta tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine liikkuu perjantaina Suomen yli itään. Lämmin rintama lumisateineen saapuu lounaasta Suomeen ja illan sekä yön aikana ajokeli huononee koko maassa. Lumipyry liikkuu maan etelä- ja keskiosan ylitse aamuun mennessä. Sää lauhtuu rintaman ylityksen myötä ja huomenna lämpötila on yleisesti useita asteita nollan yläpuolella, mutta Lapissa lämpötilat pysyvät pakkasen puolella.

Lunta sataa yleisesti noin 5 cm, mutta Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa kertymä voi ylittää 10 cm. Perjantain kuluessa lumisateet väistyvät vähitellen maan pohjoisosasta, maan etelä- ja keskiosassa tulee ajoittain vesisateita ja lumien sulaminen etenee vauhdilla. Myös lähipäivinä säätyyppi on huomattavasti kulunutta viikkoa lauhempi.

Maan etelä- ja keskiosassa puuskaista tuulta

Matalapaineeseen liittyen lännen ja lounaan välinen tuuli voimistuu maan etelä- ja paikoin maan keskiosassa. Perjantaina päivällä tuuli voi olla hyvin puuskaista. Tuulen puuskat ovat yleisesti yli 15 m/s ja etenkin Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan ja Etelä-Karjalan alueella paikoin yli 20 m/s. Tuuli voi aiheuttaa jonkin verran vahinkoja, joskin routainen maa ja lehdettömät puut suojaavat pahimmalta. Päivän aikana tuulisin alue siirtyy idemmäksi ja illalla tuulet heikkenevät.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset