Tiedote 15.4.2014

Muista tämä pääsiäisenä: Heikot jäät ja jääkylmä vesi vaarallisia

Ilmatieteen laitos ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH muistuttavat, että jäälle ei kannata enää mennä missään päin Suomea pääsiäisenä. Vaikka jäitä ei enää ole, vedet ovat jääkylmiä ja veden varaan joutuminen aiheuttaa nopeasti hypotermian.
Kuva: Eija Vallinheimo

"Suomea ympäröivien merien pintavesien lämpötila vaihtelee Perämeren nollan ja eteläisen Selkämeren rantavesien noin neljän asteen välillä. Myös sisävedet ovat jäättömiä Etelä- ja Keski-Suomessa ja ohenevat nopeasti myös Pohjois-Suomessa", kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio. Pohjois-Suomessa paksukaan jää ei välttämättä kestä jäällä liikkujaa.Halkeamat heikentävät aina kantavuutta. "Aamulla kantanut jää ei aurinkoisena kevätpäivänä välttämättä ole iltapäivällä enää kulkukelpoista. Jäällä liikkujalla tulee aina olla esillä naskalit, pilli. Kuivat vaihtovaatteet on hyvä pitää repussa ilmatiiviissä pussissa", toteaa SUH:n toiminnan johtaja Pärla Salomaa.

Kylmä vesi aiheuttaa nopeasti hypotermian

Ilmatieteen laitos ja SUH muistuttavat, että luonnonvedet ovat tällä hetkellä jääkylmiä. Suurin vaara veden varaan jouduttaessa on hypotermia. Veden lämpötila on liki nollassa, joten kylmyys ja sitä kautta uupuminen ja tajuttomuus tapahtuvat jopa muutamassa minuutissa. Vesi tunkeutuu vaatteiden läpi hetkessä ihmisen joutuessa veteen. Vesi jäähdyttää elimistöä monta kertaa nopeammin kuin yhtä kylmä ilma. Kun ihminen putoaa yllättäen kylmään veteen, tämä laukaisee joukon vasteita. Elimistö toimii refleksinomaisesti ensimmäisten sekuntien ajan. Paniikki ja pakokauhun tunne saavat "haukkomaan henkeä", jolloin vetää helposti vettä keuhkoihinsa. Pelastautumispuku on ainoa hypotermialta suojaava asu.

Virtaava vesi houkuttaa lapsia etenkin keväisin ja monet pitävät veden ääressä leikkimisestä, kuten tikkujen tai lehtien uittamisesta. Rannat ja jokien penkereet voivat olla erittäin liukkaita, jolloin veteen pudonneen pelastaminen on vaikeaa. "Haluamme muistuttaa vanhempia ja huoltajia, että lapsia tulee vahtia erityisen tarkkaan veden äärellä. Pieni lapsi ei ymmärrä veden virtausta eikä sitä, miten kylmää vesi on", Salomaa toteaa.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos: Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359,  jouni.vainio@fmi.fi

SUH ry: Toiminnanjohtaja Pärla Salomaa, puh. 09 343 6560, gsm 050 572 3156, parla.salomaa@suh.fi

Meren jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanneSisävesien jäätilanne, Suomen ympäristökeskus: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi