Tiedotearkisto: 2014

Tarkista, tarvitsetko talvirenkaita pääsiäismatkalla

15.4.2014 7:55

Etelä-Suomessa pärjää jo kesärenkailla, mutta pohjoisemmaksi pääsiäismatkalle lähtevien kannattaa tarkistaa lomapaikkakunnan säätilanne ja varmistaa, että alla on sopivat renkaat.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Pääsiäisliikenteeseen lähtiessä on hyvä tarkistaa, että alla on sopivat renkaat, muistuttavat Trafi ja Ilmatieteen laitos. Tällä hetkellä lumiraja kulkee noin Oulun korkeudella.

"Autoilijan onkin syytä olla tarkkana kevään keleillä ja jos pääsiäismatka suuntautuu kauemmaksi, niin varmista, että alla on ajankohtaan sopivat ja hyväkuntoiset renkaat", muistuttaa Trafin tieliikennejohtaja Sami Mynttinen: "Ennemmin kannattaa vaihtaa talvirenkaat alle uudestaan, kun lähteä liukastelemaan kesärenkailla."

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan pääsiäisen menoliikenteessä on hyvä ottaa huomioon myös ajokelit: "Torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana Lapissa sataa jonkin verran märkää lunta. Muualla sade tulee vetenä. Yleisesti Lapissa on vielä pieniä yöpakkasia, joten etenkin aamuisin pitää varautua siihen, että tienpinnat voivat olla liukkaita. Muutoin sää on pääsiäisen tienoilla vaihtelevaa ja etenkin etelässä vuodenaikaan nähden lämmintä."

"On ehdottoman tärkeää, että alla on hyväkuntoiset renkaat, mutta loppukädessä tärkein turvallisuustekijä löytyy kuitenkin aina ratin ja penkin välistä", muistuttaa Mynttinen.

Alle vain hyväkuntoiset renkaat, huomioi myös EU-rengasmerkintä

Lainsäädännön mukaan nastarenkaita saa käyttää pääsiäistä seuraavaan maanantaihin, tänä vuonna 28.4. asti. Nastarenkaat kannattaa kuitenkin vaihtaa pois turhaa tienpintaa rouhimasta siinä vaiheessa, kun omalla autoilualueella niitä ei enää tarvitse.
Renkaiden kunto ja rengaspaineet on syytä tarkistaa aina renkaiden vaihdon yhteydessä. Vesiliirron välttämiseksi renkaiden kulutuspinnan olisi hyvä olla vähintään 4–5 millimetriä.

Kesärenkaita hankkivalle hyvää lisäinfoa mm. renkaiden vesipidosta ja melusta löytyy renkaiden energiamerkinnän eli EU-rengasmerkinnän avulla. Rengasmerkinnän tarkoituksena on tuoda tasapuolista tietoa kuluttajille renkaiden melusta, niiden suhteesta polttoaineen kulutukseen ja pidosta vesikelillä.

Lisätietoja:

Kesä- ja talvirenkaat:
www.trafi.fi/autoilu/auton_kaytto/auton_renkaat
EU-rengasmerkintä: www.trafi.fi/turvallisuus/markkinavalvonta/renkaiden_energiamerkinta
Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainen
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot
Huhtikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu

Trafi
tieliikennejohtaja Sami Mynttinen, p. 029 534 5555, sami.mynttinen(at)trafi.fi
tarkastaja Erik Stålhammar, p. 029 534 6648, erik.stalhammar(at)trafi.fi (EU-rengasmerkintä)

Ilmatieteen laitos
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)