Tiedote 17.10.2016

Merivedenkorkeus alhaalla Suomen rannikolla

Merivesi on tällä hetkellä Suomenlahdella alhaisella tasolla. Vastaavia lukemia esiintyy noin kerran vuodessa eli tilanne ei ole poikkeuksellinen.
Kuva: Kirsti Kotro

Merivesi on tällä hetkellä monin paikoin noin 40 - 50 cm keskiveden alapuolella. Matala merivesi johtuu pitkään jatkuneesta korkeapaineesta, joka on työntänyt vettä pois Suomen rannikolta. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan merivedenkorkeuden tilanne jatkuu samanlaisena ainakin loppuviikon.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Alimman vaaratason varoitusten toistuvuus on noin kerran vuodessa, toisen vaaratason kerran viidessä vuodessa ja ylimmän vaaratason kerran 20 vuodessa. Alin vaarataso matalasta vedenkorkeudesta vaihtelee eri puolilla rannikkoa -50 ja -80 senttimetrin välillä.

Meriveden korkeusvaroitukset on suunnattu rannikon väestölle, pelastuslaitoksille ja meriliikenteelle, jotta he voivat varautua merivedenkorkeuden muutoksiin. Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti -150 ja +200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset. Vuorovesi, sademäärä, jokien virtaamat tai valtameren pinnan nousu vaikuttavat Itämeren vedenkorkeuteen muutamien päivien aikajaksolla vain vähän.

Lisätietoja:

Ajantasaiset merivedenkorkeustiedot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus