Tiedotearkisto: 2014

Siitepölyennusteet tarkentuvat huomattavasti

8.5.2014 14:54

Turun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen yhteishanke tuo apua siitepölyallergikoille uuden menetelmän myötä.

Kuva: Kari Österberg

Kuva: Kari Österberg

Koekäyttöön tuleva Smart Pollen -palvelu uudistaa siitepölytiedotuksen täysin. Se tarjoaa siitepölyallergikoille entistä paremmat keinot oireiden ennaltaehkäisyyn ja hallintaan.

Uudet siitepölyennusteet ovat sekä ajallisesti että maantieteellisesti oleellisesti tarkempia kuin nykyiset ennusteet. Palvelun pohjana oleva menetelmä on ainutlaatuinen koko maailmassa: se on yhdistelmä aerobiologista ja meteorologista asiantuntemusta, mallinnusta ja uudenaikaista informaatioteknologiaa.  Palvelussa yhdistyvät Ilmatieteen laitoksen mallinnusosaaminen sekä organisaatioiden kymmenvuotinen yhteistyö siitepölykulkeumamallin kehittämisessä.

Ensi vaiheessa Smart Pollen -palvelun hyötyjiä ovat Suomen noin miljoona siitepölyallergikkoa. Tänä vuonna Smart Pollen -palvelua testataan muun muassa apteekeissa seitsemällä eri paikkakunnalla.

– Pitkällä tähtäimellä Smart Pollen on pilotti siitä, miten suomalaista aerobiologista asiantuntemusta, mallinnusta ja informaatioteknologiaa viedään kokonaiskonseptina ulkomaille liiketoimintana, sanoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Hanke on saanut Tekesin rahoituksen vuosille 2014–2015.

Lisätietoja:

Turun yliopisto
Yliopistotutkija, FT Annika Saarto
02-333 5810 tai 050 344 5531, annika.saarto@utu.fi

Ilmatieteen laitos
FT Pilvi Siljamo, puh. 050 307 0583, pilvi.siljamo@fmi.fi
 

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön siitepölytiedote: http://www.siitepoly.fi/