Tiedotearkisto: 2014

Maan itäosassa eilen poikkeuksellisen rankkoja sateita

14.5.2014 12:30

Tiistaina 13.5. satoi maan itäosassa paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Eniten sadetta tuli Mikkelin lentoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä kohosi 63,4 millimetriin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Yli 50 millimetrin vuorokausisateita mitattiin myös Varkaudessa (62,9 mm), Sulkavalla (56,4 mm) ja Kangasniemellä (50,2 mm).  Kainuussa ja Koillismaalla satoi myös lunta. Eniten lunta satoi Ristijärvellä, jossa lumensyvyys oli tänä aamuna 13 senttimetriä.

Runsaat sateet syntyivät maassamme olevan viileän ilmamassan ja maamme itäpuolella olevan hyvin lämpimän ilman rajavyöhykkeessä.  Pohjois-Karjalassa esiintyi myös ukkosta. Toukokuun suurin vuorokautinen sademäärä on vuodelta 1988, jolloin Kuusankoskella satoi 31. toukokuuta 88,4 millimetriä. Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa eiliset sademäärät ylittävät edelliset toukokuun ennätykset.  Eilisten sateiden ansiosta toukokuun alkupuoliskon sademäärä on kohonnut maan itäosassa vuodesta 1959 alkaen tarkasteltuna monin paikoin suurimmaksi. Eniten on tähän mennessä satanut Ruokolahdella, jossa sadetta on kertynyt 94,8 mm, mikä on yli kaksinkertainen koko toukokuun pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna.  Toisaalta Lapissa on satanut harvinaisen vähän, pohjoisimmassa Lapissa jopa poikkeuksellisen vähän.  Utsjoen Kevolla sadetta on kertynyt tähän mennessä vain 0,3 mm.

Tilastollisesti toukokuu  ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa, vaan rankimmat sateet esiintyvät yleensä heinäkuussa ja elokuussa. Ilmastonmuutoksen myötä arvioidaan erityisesti kesän rankkasateiden voimistuvan mutta myös keväällä odotetaan satavan aiempaa enemmän ja voimakkaammin.

Toukokuun alkupuolisko on ollut harvinaisen kylmä

Toukokuun alkupuolisko on ollut koko maassa harvinaisen kylmä. Viimeksi on näin kylmä toukokuun alkupuolisko koettu 15 vuotta sitten eli vuonna 1999.  Terminen kesä ei ole alkanut vielä missään päin maata. Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa se alkaa maan eteläosassa 15.–20. toukokuuta ja Pohjois-Lapissa vasta kesäkuun loppupuolella.

Lisätietoja:

Toukokuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)