Tiedotearkisto: 2017

Jäätä Itämerellä ajankohtaan nähden vähän

20.1.2017 10:34

Jäätä on tällä hetkellä Itämerellä ajankohtaan nähden vähän, lähinnä Perämeren pohjoisosassa. Viime päivien myrskyt ovat pakanneet Perämeren jäät kiinteän jääkentän reunaan, mikä vaikeuttaa alusten liikkumista jäiden vähäisyydestä huolimatta.

Kuva: Antti Kangas

Kuva: Antti Kangas

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämerellä jään reuna kulkee suunnilleen Kemi 1-majakalta Oulu2-majakalle. "Vaikka jäätä on selvästi vähemmän kuin viime ja toissa talvena, on jään reunassa nyt vaikeakulkuinen sohjovyö, jossa lähes kaikki alukset ovat tarvinneet jäänmurtajien avustusta", kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.  Muualla Suomen rannikoilla on sisäsaaristossa ohutta jäätä ja jään muodostusta.

Jääasiantuntija toppuuttelee jäille menijöitä: "Rannikoiden jäät Perämeren pohjoisosia lukuun ottamatta eivät ole missään turvallisia jäillä liikkumiseen.  Turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Ellei ole varma kantaako jää, niin on viisainta olla lähtemättä jäälle. Ilman naskaleita jäille ei ole mitään asiaa", Jouni Vainio muistuttaa.

Luotettavat jääkartat talvimerenkulun edellytys

Jääpalvelu seuraa Itämeren jäätilannetta jäätalven aikana päivittäin ja julkaisee keräämiensä tietojen perusteella jääkarttoja, jäätiedotteita ja jääennusteita talvimerenkulun tueksi. Jääkarttojen tekemisessä pääosassa ovat erilaisten satelliittien ottamat kuvat. "Silti vieläkään jäällä tehdyt havainnot eivät ole käyneet tarpeettomiksi, vaan niistä on suuri apu tulkittaessa satelliittikuvia", Vainio kertoo.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi
Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Lisätietoa jäällä liikkumisesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaalla-liikkuminen