Tiedotearkisto: 2017

Vapun sää on epävakainen [päivitetty 29.4.2017]

29.4.2017 12:28

Vappuaatto on suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Kuva: Emmi Lehikoinen

Kuva: Emmi Lehikoinen

Lauantain aikana etelästä saapuu matalapaine lumi- ja vesisateineen. Matalapaine hallitsee myös vappuaaton säätä. Sää on enimmäkseen pilvistä, ja Lapissa sataa yleisesti lunta, etelämpänä monin paikoin vettä tai räntää. Aattoiltana tai viimeistään iltayöllä sää alkaa poutaantua ja seljetä lounaasta alkaen. Lämpötila on enimmäkseen +2…+6 astetta, Lapissa ollaan nollan vaiheilla.

Vappupäivä on maan etelä- ja keskiosassa aamusta alkaen laajalti selkeä. Pohjoisosassa on enimmäkseen pilvistä ja monin paikoin tulee vielä lumi- ja räntäsateita. Lämpötila on päivällä pohjoisessa 0…+5 astetta, muualla maassa 7..12 astetta.

Ajokeli voi olla lumi- tai räntäsateen vuoksi laajalti huono tai erittäin huono. Seuraa voimassa olevia varoituksia.

Viime vuonna vappua vietettiin poutaisessa ja lämpimässä säässä

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin suuressa osassa maata poutaisessa ja vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä. Sekä vappuaattona että vappupäivänä päivälämpötilat olivat laajalla alueella 15 asteen tienoilla, paikoin jopa lähestyttiin 20 astetta: Lieksassa vappuaaton korkein lämpötila oli 19,8 astetta. Ainoastaan vappuaattona maan kaakkoisosassa jäätiin tavanomaista viileämpiin päivälämpötiloihin. Sateita tuli lähinnä Kymenlaaksossa: Kouvolassa sadetta tuli aattovuorokauden aikana lähes 20 mm.

Lisätietoja:           

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)                                                                                                      

Tarkista voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Vapun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu