Tiedotearkisto: 2017

Ilmatieteen laitoksen avointa dataa jaossa Amazonin pilvipalvelussa

8.5.2017 10:57

Ilmatieteen laitos kerää kokemuksia suurten data-aineistojen jakamisesta pilvipalveluiden avulla. Kahden vuoden mittaisessa pilotissa laitoksen avointa dataa on saatavilla Amazonin pilvipalvelusta. Tavoitteena on luoda edellytyksiä uuden liiketoiminnan syntymiselle sekä lisätä säädatan hyödynnettävyyttä ja käytön tehokkuutta.

Alkuvaiheessa Amazon Web Service -pilvialustan (AWS S3 Bucket) kautta on tarjolla Euroopan kattava sääennustemalli Hirlam. Malli on tarjolla saman sisältöisenä ja samassa muodossa kuin Ilmatieteen laitoksen omassa avoimen datan palvelussa. Mallin ennustepituus on kaksi vuorokautta, aika-askel yksi tunti ja spatiaalinen tarkkuus 7,5 kilometriä. Mallista on tarjolla sekä maanpintaa lähellä oleva kerros että ylempien ilmakehien data. Data päivittyy neljä kertaa vuorokaudessa. Toisin kuin Ilmatieteen laitoksen avoimen datan palvelussa, AWS-pilvialustalta vanhoja malliajoja ei poisteta. Amazonin palvelussa on siis tarjolla myös pilotin keston pituinen arkisto vanhoista mallidatoista.

Hirlam-data on kaikkien käyttäjien ladattavissa ilman kirjautumista. Erityisen käytännöllinen palvelu on Amazonin palvelujen eli AWS:n käyttäjille, jotka voivat prosessoida datan pilven sisällä. Amazonin palvelussa oleva data on jaossa kokonaisena, jaoteltuna parametreittäin, säämalleissa yleisesti käytetyssä GRIB2-muodossa. Ilmatieteen laitoksen palvelu tarjoaa mahdollisuuden hakea data vain itseä kiinnostavaan pisteeseen.

Erityisesti pilvipalvelu auttaa käyttäjiä, jotka tarvitsevat koko säämallin dataa esimerkiksi karttojen piirtämiseen. Hyödyntääkseen dataa käyttäjän on käytettävä sopivia ohjelmia tai kirjastoja. Ilmatieteen laitos on myös julkaissut datan jakelussa ja tuotteistuksessa käytetyn palvelinohjelmiston SmartMet Serverin avoimena lähdekoodina.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö: Roope Tervo, 029 539 3651 roope.tervo@fmi.fi

Open data on AWS S3

FMI open source code