Tiedotearkisto: 2017

Vimpelin tutka uudistetaan lähiviikkojen aikana

8.6.2017 14:04

Ilmatieteen laitos uusii lähiviikkoina Vimpelin säätutkan. Nyt Vimpelin tutkalla käyttöön otettava kaksoispolarisaatioteknologia parantaa mm. liikenneturvallisuutta, sillä sateiden havainnointi ja ennustaminen tarkentuvat.

Kuva: Jussi Liikala

Kuva: Jussi Liikala

Ilmatieteen laitos on uusinut tutkaverkkoaan vuodesta 2009 lähtien. Viimeisenä uusitaan Vimpelin kunnassa Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva tutka, joka otettu käyttöön vuonna 2005 "Tämän viikon aikana rakennetaan tutkan uusi suojakupu ja antenni, jotka nostetaan paikalleen ensi viikolla. Uuden tutkan asennus kestää noin kaksi viikkoa eikä tänä aikana saada tutkadataa. Jos asennus sujuu aikataulun mukaisesti, viikolla 25 suoritetaan tutkan käyttöönottotestaus. Tämän jälkeen säätutkadataa on jälleen saatavilla, mutta lyhytaikaisia katkoja voi edelleen tapahtua", kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Mikko Kurri.

Kaksoispolarisaatioteknologia tunnistaa sateen eri olomuodot

Uuden teknologian ansiosta tutka pystyy erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös nykyisen mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi sadekaikuja häiritsevät linnut ja hyönteiset.

"Säätutkien tuottama tieto on nyky-yhteiskunnan toimivuudelle elintärkeää. Uudet polarisaatiotutkat antavat huomattavasti nykyistä tarkempaa tietoa sateesta ja sen olomuodoista muun muassa tie- ja lentoliikenteelle", Mikko Kurri sanoo.  

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä. Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mikko Kurri, puh. 050 433 8163, mikko.kurri@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet

Tietoa säätutkista: http://ilmatieteenlaitos.fi/saatutkat