Tiedotearkisto: 2017

UV-säteily voi yllättää ihon

26.6.2017 9:20

Viileä alkukesä on jarruttanut kesäsäiden saapumista. Aurinkoisten ilmojen lähestyessä tulisikin palauttaa mieleen auringolle altistumisen riskit. Ilmatieteen laitos mittaa otsonin ja UV-säteilyn määrää päivittäin ja haluaa muistuttaa, että ultraviolettisäteilyltä tulee suojautua tänäkin kesänä.

Kuva: Johanna Ekman

Kuva: Johanna Ekman

"Kun ihmiset kuoriutuvat keväällä talvivaatteistaan, on iho herkkä palamaan. Iho on talven jäljiltä ohuimmillaan, ja peitettynä pysynyt iho on välttynyt pitkään auringon säteilyltä, mikä vaikuttaa jonkin verran palamisherkkyyteen", Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan rusketus ei kuitenkaan ole suoja UV-säteilyä vastaan. "Rusketusta voi verrata aurinkovoiteisiin, joissa suojakerroin on 5. Se on erittäin pieni suoja – enää näin matalan suojakertoimen voiteita ei edes löydy kaupoista." Myöskään pieni punoitus tai palaminen ei tarkoita, että iho tulisi immuuniksi uudelleen palamiselle. "Ihon palaessa päällimmäisten ihosolujen DNA vaurioituu. Iho kuolee, mutta palaminen jää muistiin syvempiin ihosoluihin. Kaikissa ihmisen soluissa on muisti", Heikkilä kertoo. "UV-säteily ja palaminen ovat todellinen riski, etenkin toistuva palaminen on todettu merkittäväksi ihomelanoomalle altistavaksi tekijäksi."

Auringon UV-säteilylle altistuminen kasvattaa melanoomariskiä merkittävästi, minkä vuoksi sitä tulee välttää. Uusia melanooma- ja muita ihosyöpätapauksia esiintyy Suomessa yli 10 000 vuodessa. Syöpäjärjestöjen mukaan jopa 90 prosenttia kaikista melanoomatapauksista olisi vältettävissä, mikäli auringolta suojauduttaisiin tarkemmin. Heikkilä kuitenkin painottaa, että turhaa paniikkia auringonpaisteesta ei ole syytä lietsoa. Tärkeintä on välttää jatkuvaa altistumista UV-säteilylle.

UV-indeksi kertoo säteilyn voimakkuudesta

"Auringolta tulee suojautua silloin, kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta voi tarkistaa aina ajankohtaisen ennusteen kyseisen päivän lukemasta. Voimakkainta UV-säteily on keskipäivällä klo 13 tienoilla", Heikkilä muistuttaa.

UV-säteilylle altistumisen riski riippuu paljolti auringon sijainnista. "Suomen leveysasteilla aurinko ei ole koskaan suoraan yläpuolellamme kuten päiväntasaajalla", Heikkilä kertoo. On kuitenkin harhaluuloa, etteikö pohjoisilla leveyspiireillä voisi palaa herkästi. "Jos istut auringossa niin, että aurinko paistaa kasvoihisi yläviistosta, palavat kasvot herkemmin kuin yhtä voimakkaassa kohtisuoraan yläpuolelta tulevassa auringonpaisteessa."

Lasten iho palaa herkästi

"Lapset ovat UV-säteilyn riskiryhmä, sillä lasten iho on ohutta ja pystyy täten vastustamaan palamista huonosti", kertoo Heikkilä. "Paras tapa suojata lapset UV-säteilyltä on pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut." Hengittävät luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla viilentävät oloa hellesäässä sen lisäksi, että ne suojaavat auringolta. "Aurinkorasvaa ei tällöin tarvitse käyttää kuin paljaiksi jääneisiin kohtiin. Varjoon hakeutuminen on myös helppo ja tehokas keino pienentää UV-säteilyaltistusta. Varjossa UV-indeksi voi olla jopa puolet pienempi kuin suorassa auringonpaisteessa", muistuttaa Heikkilä.

Lisätietoja:

Tutkija Anu Heikkilä, anu.heikkila@fmi.fi, puh. 050 338 4854

UV-indeksi: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste