Tiedotearkisto: 2017

Juhannusta vietetään viileässä säässä [Päivitetty 22.6.]

22.6.2017 12:27

Sää on juhannuksena vuodenaikaan nähden viileää, mutta melko poutaista. Sunnuntaiksi lännestä saapuu kuitenkin uusia sateita.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen torstaina 22.6. laatiman ennusteen mukaan juhannusaattona 23.6. pilvisyys on runsasta suurimmassa osassa maata. Lähinnä maan etelä- ja keskiosassa tulee yksittäisiä sadekuuroja. Suurin mahdollisuus auringonpaisteelle on länsirannikon tuntumassa, missä päivälämpötila kohonnee yli 15 asteen. Muualla sää on melko koleaa ja päivälämpötila jää runsaan pilvisyyden vuoksi laajalti alle 15 asteen, idässä ja pohjoisessa paikoin jopa lähelle 10 astetta.  Kylmintä on Pohjois-Lapissa, missä lämpötila jää lähelle 5 astetta. Juhannusaattoiltana sää muuttuu vähitellen selkeämmäksi lännestä alkaen ja juhannusyönä lämpötila laskee suurimmassa osassa maata 5 asteen tienoille. Myös hallaa voi esiintyä.

Juhannuspäivän aamu on osassa maata melko aurinkoinen, mutta pilvisyys lisääntyy päivän aikana. Läntiseen Suomeen saapuu aamun ja aamupäivän aikana lännestä sadealue, joka päivän kuluessa hivuttautuu idemmäksi. Ilta on kuitenkin maan itä- ja pohjoisosassa vielä enimmäkseen poutainen. Päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 14...17 astetta ja maan pohjoisosassa 10...15 astetta.

Sunnuntaiksi sadealue leviää laajemmin maan etelä- ja keskiosiin. Samalla maan etelä- ja länsiosaan virtaa vähän lämpimämpää ilmaa.  Päivällä sadealue on todennäköisesti jo maan keskivaiheilla. Muualla maassa pilvisyys vaihtelee ja paikoin esiintyy sadekuuroja, etelässä ja lännessä kuurosateet voivat olla voimakkaampia ja myös ukkonen on mahdollista. Päivälämpötila on suurimmassa osassa maata 10...15 astetta, mutta etelässä ja lännessä mahdollisesti 15...20 astetta. Viileintä on sateisimmilla alueilla.

Tilastojen mukaan joka toinen juhannus on aurinkoinen

Viime vuonna juhannusta vietettiin kesäisen lämpimässä säässä. Juhannusaaton lämpötilat olivat pääasiassa 20 ja 25 asteen välillä. Ainoastaan Pohjois-Lapissa jäätiin paikoin alle kahdenkymmenen asteen. Juhannusaaton ylin lämpötila, 24,9 astetta, mitattiin Seinäjoella. Juhannuspäivänä helleraja rikottiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Lämpimintä oli Mäntsälässä, missä päivän ylin lämpötila oli 27,4 astetta.

Edellisen kerran juhannusta on vietetty keskimääräistä koleammassa säässä vuonna 2015. Päivän ylin lämpötila jäi silloin juhannusaattona monin paikoin 15 asteen tuntumaan. Lämpimintä oli maan itäosassa, missä päästiin lähelle 20 astetta. Päivän ylin lämpötila, 20,3 °C, mitattiin Savonlinnassa. Tämä olikin ainoa havaintoasema, jossa lämpötila ylitti 20 asteen rajan. Juhannuspäivänä oli kuitenkin aattoa selvästi lämpimämpää ja maan itäosassa päästiinkin yleisesti yli 20 asteen. Lämpimintä oli Tohmajärvellä, missä päivän ylin lämpötila oli 23,5 astetta. Vesisateita tuli sekä aattona että juhannuspäivänä monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Aaton suurin sademäärä, 17,5 mm, mitattiin Kärsämäellä, ja juhannuspäivän suurin sademäärä, 25,0 mm, Kuhmossa.

Hyvin koleassa säässä juhannusta vietettiin vuonna 2014. Juhannusaaton ylimmät lämpötilat jäivät laajalti alle 15 asteen. Yli 15 asteen päästiin vain paikoin maan etelä- ja kaakkoisosassa. Lämpimintä oli Kouvolan Anjalassa, missä päivän ylin lämpötila oli 18,0 °C. Juhannuspäivä oli vielä aattoakin koleampi. Lämpötilat jäivät koko maassa alle 15 asteen ja juhannuspäivän koko maan ylin lämpötila olikin Lieksassa mitattu 14,7 astetta. Vettä satoi sekä aattona että juhannuspäivänä monin paikoin. Juhannusaaton suurin sademäärä, 23,2 mm, mitattiin Inarissa ja juhannuspäivän suurin sademäärä, 11,6 mm, Asikkalassa. Muutamilla Pohjois-Lapin havaintoasemilla havaittiin jopa räntäsadetta.
 

Lisätietoja:           

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Juhannuksen säätilastot http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)        
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)     

Merisää-palvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa