Tiedote 29.6.2017

Puuskainen tuuli riepottelee maan etelä- ja keskiosaa perjantaina

Tuuli yltyy puuskissa maan etelä- ja keskiosissa perjantaina 30. kesäkuuta 15–20 metriin sekunnissa. Puuskat voivat aiheuttaa maa-alueilla tuulivahinkoja ja merellä aallokko on kovaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan matalapaine lähestyy perjantaina Suomea hitaasti etelästä ja siihen liittyen idän ja koillisen välinen tuuli voimistuu maan etelä- sekä paikoin maan keskiosassa. Puuskat yltävät laajalti reiluun 15 m/s ja erityisesti etelärannikon läheisyydessä mahdollisesti yli 20 m/s.

"Tuulivahinkoja esiintyy todennäköisesti yleisesti, mutta ne ovat lähinnä yksittäisiä kaatuneita puita ja oksien katkeamisia. Tuuli pysyy puuskaisena koko päivän ja sen tavanomaista harvinaisempi suunta voi lisätä tuulivahinkoja", arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman. "Tuuli tulee kuitenkin ottaa huomioon esimerkiksi erilaisissa kesätapahtumien järjestelyissä", Nyman muistuttaa.

Myös veneilijöiden tulee ottaa huomioon perjantain tuulet, sillä maa-alueilla esiintyvien vahinkojen lisäksi erityisesti Suomenlahden länsiosassa ja Pohjois-Itämerellä tuuli voi yltyä jopa myrskyksi. Tällöin keskituuli on yli 21 m/s. Myös merkitsevä aallonkorkeus kasvaa paikoin yli neljän metrin. Aallokon korkein yksittäinen aalto voi kuitenkin olla liki kaksinkertainen merkitsevään aallonkorkeuteen nähden.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)        Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)    

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Merisää –Beta: http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa

Lisätietoja tuulista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tuulet