Tiedote 15.8.2017

Itämeren rantavaltiot kehittävät yhdessä Itämeren kasvihuonekaasumittauksia

Neljätoista suomalaistutkijaa on mukana kahdeksassa monikansallisen BONUS-ohjelman Blue Baltic -hankkeessa. Ohjelman hankkeet tähtäävät Itämeren tilan parantamiseen ja meren kestävään käyttöön.
Kuva: Sari Hartonen

BONUS BLUEWEBS -hankkeessa uusilla, innovatiivisilla tutkimusmenetelmillä kuten Big Data -analytiikalla saadaan entistä tarkempaa tietoa Itämeren ekosysteemin muuttuvista ravintoverkoista. Tämä tieto on välttämätöntä, jotta mereen perustuva taloudellinen kasvu, ns. sininen kasvu, olisi kestävällä pohjalla.

"Tavoitteenamme on selvittää, miten Itämeren ravintoverkko muuttuu ja miten muutokset vaikuttavat siihen, miten ihmiset voivat käyttää merta ja sen antimia", sanoo hankkeen koordinaattori Laura Uusitalo Suomen ympäristökeskuksesta. "Erityisesti ilmastonmuutos, rehevöityminen ja muu ihmisen toiminta muuttavat Itämeren olosuhteita ja esimerkiksi uusi tulokaslaji voi muokata ravintoverkkoja nopeastikin."

Kolmivuotiseen hankkeeseen osallistuu tutkijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Latviasta, Puolasta ja Saksasta. Nyt käynnistyneiden 12 hankkeen kokonaisrahoitus on 30 miljoonaa euroa. Suomessa hankkeita rahoittaa Suomen Akatemia.

**Kansainvälisiä kasvihuonekaasumittauksia Itämerellä

**

BONUS INTEGRAL -hankkeessa havainnoidaan Itämeren ympäristön tilaa, suunnitellaan havaintoverkkoa ja tutkitaan muun muassa meren leväkukintoja ja happitilannetta. Tutkimuksessa hyödynnetään eurooppalaista ICOS*-kasvihuonekaasujen mittausverkostoa ja suomalaisen merentutkimuksen FINMARI**-infrastruktuureja. Hanke myös auttaa toistaiseksi ICOS:in ulkopuolella olevia Itämeren rantavaltioita kehittämään omien merialueidensa kasvihuonekaasumittauksia.

"Keräämme Utön saaren tutkimusasemalla ympäri vuoden ajantasaista dataa merestä, sen pinnalta sekä ilmasta ja aloitamme pysyvät hiilidioksidimittaukset myös Helsingin ja Tukholman väliä liikennöivällä Silja Serenadella .Keväällä 2019 on vuorossa tutkimusmatka jääpeitteiselle Pohjanlahdelle tutkimusalus Arandalla", kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Lauri Laakso Suomen vastuualueita hankkeessa. "Tavoitteenamme on kytkeä hiilenkierto osaksi Itämeren fysikaalis-kemiallis-biologista mallinnusta."

Saksalaisten koordinoimaan hankkeeseen osallistuu suomalaisten lisäksi kumppaneita Isosta-Britanniasta, Puolasta, Ruotsista ja Virosta.

Vuorovaikutteinen työkalu tukemaan merialuesuunnittelua

BONUS BASMATI -hankkeen tavoitteena on interaktiivinen työkalu, joka tukee Itämeren aluesuunnittelua ja merensuojelualueverkoston hallinnointia ja kehittämistä. Paikallisten, maa- ja aluekohtaisten tarpeiden ja tiedon integrointi ovat keskiössä, kun tehokkaaseen viestintään perustuvaa työkalua rakennetaan tulevina vuosina.

"Lopputuloksena tulemme tarjoamaan päätöksentekijöille web-pohjaisen, intuitiivisen tietoalustan merialuesuunnittelua varten. Testaamme, kuinka työkalu käytännössä tukee suunnittelua Suomenlahdella ja Fehmar Belt -alueilla, sillä erityisesti näillä alueilla tarvitaan integroituja ratkaisuja", kertoo Juha Oksanen Maanmittauslaitokselta.

BONUS BASMATIssa on tutkijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Latviasta, Puolasta ja Saksasta.

BONUS-ohjelma on tehnyt pitkäjänteistä tutkimustyötä Itämeren hyväksi jo kymmenen vuotta. "Monitieteelliset ja kansainväliset tutkimushankkeemme antavat tutkijoille uuden mittakaavan laajentaa tutkimusyhteistyötä ja verkostoja. Tuoreesta BONUS-ohjelman vaikuttavuusarvioinnista käy ilmi, että kansainvälisissä hankkeissa tutkimuksen laatu ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus ovat huomattavasti vahvempia kuin pelkästään kansallisissa hankkeissa. BONUS-hankkeet tekevät aktiivista sidosryhmäyhteistyötä tutkimustulosten levittämiseksi", iloitsee toimitusjohtaja Kaisa Kononen BONUS-sihteeristöstä.

* Integrated Carbon Observation System (ICOS) www.icos-infrastructure.fi/

**Finnish Marine Research Infrastructure  www.finmari-infrastructure.fi/

Lisätietoja:

BONUS INTEGRAL www.bonusportal.org/integral:Lauri Laakso, Ilmatieteen laitos+358 50 411 4975, lauri.laakso@fmi.fi

BONUS BLUEWEBS www.bonusportal.org/bluewebs:Laura Uusitalo, Suomen ympäristökeskusLaura.Uusitalo@ymparisto.fi

BONUS BASMATI www.bonusportal.org/basmati:Juha Oksanen, Maanmittauslaitosjuha.oksanen@maanmittauslaitos.fi

Harri Tolvanen, Turun yliopistoharri.tolvanen@utu.fi

Lisätietoa BONUS-ohjelmasta ja sen hankkeista: www.bonusportal.org/projects, ja viestintäpäällikkö Maija Sirola maija.sirola(at)bonuseeig.fi, +358 40 3520076.