Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2017

Ilmanlaatu pysynyt tänä kesänä hyvänä koko Suomessa

11.9.2017 7:55

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmanlaatu on pysynyt kevään ja kesän aikana enimmäkseen hyvänä. Myöskään kaukokulkeumat eivät aiheuttaneet merkittäviä ilmanlaatuepisodeja kesän aikana.

Kuva: Juha Poutanen

Kuva: Juha Poutanen

Vakavia ilmanlaatuepisodeja ei Suomessa havaittu tänä kesänä, sillä sateinen sää on pitänyt metsäpalot kurissa sekä meillä että lähialueilla. Etelä-Euroopassa riehuneiden metsä- ja maastopalojen savut eivät kulkeutuneet meille asti, sillä sää on ollut matalapainevoittoista ja vallitseva tuulen suunta pääosin luoteesta. Tänä vuonna ilmanlaadun kannalta toistaiseksi pahimmat päivät olivat huhtikuussa, jolloin katupöly heikensi ilmanlaatua erityisesti isoissa kaupungeissa.

"Keväälläkin sankimmilta pölypilviltä vältyttiin vaikka katupölykausi kesti pitkään. Kevään katupölykauden voimakkuuteen vaikutti suuresti kevään säätila. Pitkään jatkuneet yöpakkaset hidastivat katujen puhdistuksen alkamista, mikä osaltaan pitkitti katupölykautta", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Pia Anttila. Katupölyä nousee ilmaan tienpintojen kuivuessa, kun talven aikana liukkauden vähentämiseksi levitetty ja liikenteen hienontama hiekka ja päällysteestä kulunut mineraaliaines nousee ilmaan liikenteen että tuulen vaikutuksesta.

Suomen ilmanlaatu on Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemien tietojen mukaan kolmanneksi parasta maailmassa. Suomen Lapista löytyy myös yksi maailman puhtaimmista kolkista. Ilmatieteen laitos vastaa Euroopan Unionin säädösten mukaisesta ilmanlaadun seurannasta Suomen tausta-alueilla sekä toteuttaa kansainvälisiä ilmanlaadun mittausohjelmia.  Kaupunkien ilmanlaatua seuraavat kunnat itse.   Kuluvana vuonna raja-arvojen ylityksiä ei ole tapahtunut tämänhetkisten tietojen missään.

Ilmatieteen laitos avaa uuden ilmanlaadun verkkopalvelun. Palvelussa on nähtävissä ajantasaiset ilmanlaadun seurannan tulokset kaikilta Suomen mittausasemilta. Palveluun kerätään ilmanlaatutietoja 46 kaupungin tai kunnan alueelta, yhteensä 90 asemalta. Uusi ilmanlaatupalvelu tulee korvaamaan vuoden lopussa suljettavan ilmanlaatu.fi–portaalin. Syksyn aikana verkkopalvelua kehitetään edelleen ja täydennetään muun muassa tilastotiedoilla.

Ilmanlaatu-palvelu osoitteessa: ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu
Vastaava palvelu ruotsiksi: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/luftkvalitet ja
englanniksi: http://en.ilmatieteenlaitos.fi/air-quality

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila puh. 029 539 5410, pia.anttila@fmi.fi