Tiedotearkisto: 2011

Helsingin keskustan ukkoskuuro poikkeuksellisen rankka

23.8.2011 13:23

Helsingin keskustassa koettiin maanantai-iltana poikkeuksellisen rankka ukkoskuuro. Ukkoskuuro oli hyvin paikallinen ja aiheutti vahinkoja osuessaan juuri tiiviisti asutulle alueelle.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Helsingin keskustassa satoi rankasti maanantai-iltana 22. elokuuta. Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoasemalla suurin tunnin aikana kertynyt sademäärä oli klo 18.50–19.50 välisenä aikana mitattu 39,5 millimetriä. Yksittäisellä paikkakunnalla näin rankkaa sadetta esiintyy harvemmin kuin kerran 30 vuodessa eli sadetta voidaan pitää poikkeuksellisen rankkana.

Vastaavanlaisia rankkasateita esiintyy kuitenkin todennäköisesti jossain päin Suomea joka kesä, mutta näistä harvoin saadaan suoria havaintoja. Aiemmin tänä kesänä Turun Artukaisten asemalla havaittiin ukkoskuuron yhteydessä tunnin sadekertymäksi 37,5 mm heinäkuun 3. päivänä. On siis täysin mahdollista, että sekä Turussa että Helsingissä tehtyjä havaintoja rankempiakin tuntisateita on tänä kesänä jossain päin Suomea esiintynyt.

Vuosi sitten ukkoskuuroihin liittyi etenkin voimakkaita ukkospuuskia. Tänä kesänä muun muassa ilmakehän virtausten vuoksi erityisen voimakkaat ukkospuuskat ovat jääneet vähemmälle, mutta sen sijaan sademäärät ovat olleet suuria.

Helsingin Kaisaniemen vuorokauden sademäärä oli maanantaiaamusta tiistaiaamuun 52 mm kun taas Helsingin Kumpulassa satoi 38 mm ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaavasti noin 20 mm. Rankkaa sadetta havaittiin myös Hyvinkäällä, missä satoi noin 50 mm vuorokaudessa.

Lisätietoja:
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Elokuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuu

Lisätietoa sateista: http://www.ilmatieteenlaitos.fi/sade

Meteorologien Twitter: http://www.twitter.com/meteorologit