Tiedotearkisto: 2017

Suomi 100 -satelliitin viimeiset testit suoritettu - satelliitti on laukaisuvalmis

19.10.2017 14:04

Suomi 100 -satelliitin laboratoriotestit on saatu suoritettua onnistuneesti ja satelliitti on valmiina joulukuussa tapahtuvaan laukaisuun. Satelliitin avulla testataan uutta teknologiaa, ja sen tarkoituksena on tuottaa mielenkiintois-ta kuvamateriaalia maapallosta. Materiaalia käytetään luonnontieteiden opetuksessa. Sa-telliitin valmistaa Aalto-yliopisto yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Kuvat: suomi100satelliitti.fi

Kuvat: suomi100satelliitti.fi

Suomi 100 -satelliitti on noin reilun kilogramman massainen nanosatelliitti – siis yhden yksikön cubesat. Siinä on hyötykuormana kaksi havaintolaitetta: MF/HF -taajuudella toimiva radioinstrumentti sekä näkyvän valon alueella toimiva kamera. Hankkeen päävastuuorganisaatio on Aalto-yliopisto kumppaninaan Ilmatieteen laitos, joka osallistuu satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen sekä tieteelliseen tutkimusohjelmaan.

Satelliitti tekee havaintoja, joiden tavoitteena on selvittää maapallon lähiavaruudessa olevien sähköisesti varattujen hiukkasten sijaintia ja käyttäytymistä. Satelliitin erikoisvalmisteinen radiovastaanotin tarkkailee radiosignaalien kulkua sähköisesti varattuja hiukkasia sisältävien alueiden läpi. Havainnoista saadaan lisätietoa muun muassa avaruussäästä, avaruusmyrskyistä ja siten myös revontulien syntyyn vaikuttavista ilmiöistä. Radiovastaanottimen herätesignaalina käytetään myös EISCAT-tutkan kuumennuspulssia sekä ionosondeja.

Suomi 100 -satelliitti ottaa kamerallaan avaruudesta käsin kuvia Suomen alueesta sekä yleisesti maapallosta. Kameran kuvat auttavat myös tulkitsemaan radioinstrumentin havaintoja. Lisäksi satelliitin avaruudesta havaitsemien revontulia verrataan Ilmatieteen laitoksen MIRACLE -revontulikameraverkon ja IMAGE-magnetometriverkon havaintoihin.

Ilmatieteen laitos on toimittanut Suomi 100 -satelliitin ohjelmointia varten kehitysympäristön ja konsultoinut sen hyödyntämisessä, valmistanut radioinstrumentin elektroniikkaa ja ohjelmoinut liityntärutiineja, sekä osallistuu satelliitin havaintojen tieteelliseen hyödyntämiseen. Ilmatieteen laitoksen tärkeä rooli Suomi 100 -satelliitin toteutuksessa pohjautuu monen vuosikymmenen kokemukseen avaruuslaitteiden ja niiden ohjelmistojen suunnittelussa. Tätä osaamista hyödynnetään nyt ja tulevaisuudessa itsenäisten satelliittien toteutuksessa.

Suomi 100 -satelliitin kaltaisia edullisia satelliittilaitteita, joita voidaan toteuttaa nopealla kehitysaikataululla, käytetään paljon tutkimukseen ja tekniikan testaamiseen.  Tämän kesän aikana Suomessa on kiertänyt Avaruusrekka, jonka teemana oli Suomi 100 -satelliitti. Avaruusrekka päätti kierroksensa tällä viikolla.

Lisätietoja:

Tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri, Ilmatieteen laitos puh. 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fi
Professori Esa Kallio, Aalto yliopisto, puh. 050 420 5857, esa.kallio@aalto.fi
Tutkija Jouni Rynö, Ilmatieteen laitos, puh. 050 530 2903, jouni.ryno@fmi.fi

Satelliittihankkeen verkkosivut: http://suomi100satelliitti.fi/