Tiedotearkisto: 2011

Syysmyrsky riepotellut merialueita

14.9.2011 12:13

Syksyn ensimmäinen syysmyrsky saapui Suomen merialueille. Kovimmin tuuli on riepotellut lounaisia merialueita ja Suomenlahtea.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Syksyn ensimmäinen syysmyrsky saapui Suomen merialueille. Tuulet alkoivat voimistua jo tiistaina 13.9. Kovimmin tuuli on riepotellut tähän mennessä lounaisia merialueita ja Suomenlahtea, jossa on mitattu myrskylukemia eli vähintään 21 m/s olevia 10 minuutin keskituulia. Suurin havaittu keskituuli, 23 m/s, on mitattu Hangon Russarössä ja Raaseporin Jussarössä Suomenlahden länsiosassa.

Kovimmat puuskat, 27 metriä sekunnissa, on mitattu Russarössä. Tilastojen mukaan myrskypäiviä on Suomen merialueilla syyskuussa keskimäärin kerran vuodessa, mutta eri vuosien välillä on suuria eroja. Myrskyisintä on viimeksi ollut syyskuussa 2006, jolloin myrskypäiviä oli kuusi.

Korkein yksittäinen aalto 9,4 metriä

Pohjoisella Itämerellä merkitsevä aallonkorkeus oli 14.9. aamupäivällä 5,2 metriä. Korkein yksittäinen mitattu aalto oli 9,4 metriä. Suomenlahdella Helsingin edustalla merkitsevä aallonkorkeus oli aaltomallilla laskettuna 3,6 metriä ja korkein yksittäinen aalto 6,5 metriä. Korkein varsinaisella Itämerellä mitattu merkitsevä aallonkorkeus on ollut 8,2 metriä ja yli 7 metrin aallokkoa on mitattu useampaan kertaan. Suurin yksittäinen aalto tällaisessa aallokossa voi olla 14 metriä korkea.

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on satanut maan länsiosassa ja maan kaakkoisosassa yleisesti yli 20 millimetriä. Eniten on satanut Virolahdella, jossa sadetta kertyi 45 mm. Katia-hurrikaanin jäänteet liikkuvat keskiviikkona Merenkurkun ylitse itäkoilliseen.

Lisätietoa:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Aallonkorkeus: http://ilmatieteenlaitos.fi/aallot-ja-vedenkorkeus