Tiedote 20.9.2011

UV-säteily Suomessa oli kesällä ennätyksellistä

Auringon ultraviolettisäteily oli kuluneena kesäkautena voimakasta tavallista useammin. Monissa etelän talvilomakohteissa vastaavat lukemat ylittyvät helposti.

Etelä-Suomessa Jokioisten observatorion tarkkuusmittauksissa havaittiin kahtena peräkkäisenä päivänä, 28.–29. kesäkuuta, ennätyksellinen UV-indeksin arvo seitsemän. Monissa etelän talvilomakohteissa vastaava lukema ylittyy helposti.

Ilmatieteen laitos julkaisi voimakasta UV-säteilyä koskevan huomautuksen kesän aikana yhteensä 25 päivänä. Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan arvon 6. Etelä-Suomessa Jokioisten observatorion tarkkuusmittauksissa havaittiin kahtena peräkkäisenä päivänä 28.–29. kesäkuuta Suomen mittaushistorian korkein päivän ylimmän UV-indeksin arvo seitsemän. Tavanomaisesti keskikesällä Etelä-Suomessa UV-indeksi saavuttaa korkeimmillaan arvon kuusi. UV-indeksin arvo kuusi mitattiin tänä vuonna 17 päivänä, kun näin voimakasta UV-säteilyä on Suomessa tyypillisesti 5–10 päivänä kesässä. Molemmat indeksiarvot kertovat voimakkaaksi luokitellusta säteilytasosta, jonka yhteydessä auringolta suojautumisessa on syytä olla erityisen huolellinen. UV-indeksistä tiedotetaan kesäkaudella päivittäisten sääennusteiden yhteydessä joka päivä ajalla 1.4.–30.8.

Kohtalaisen UV-säteilyn raja eli UV-indeksi kolme ylitettiin edellisvuotta useammin: Jokioisilla 120 päivänä ja Pohjois-Suomessa Sodankylän observatoriossa 87 päivänä. Sodankylässä 30. kesäkuuta mitattu indeksin arvo kuusi oli myös paikallinen ennätys.Poikkeuksellisen UV-kauden mahdollistivat ensiksi keväinen kemiallisen otsonikadon jakso, jonka vaikutus lieventyi vähitellen. Suurimmat UVI-arvot kesällä johtuivat enemmän paikallisista meteorologisista tekijöistä. Korkeapaineen alueella taivas oli pilvetön ja silloin otsonikerros on tyypillisesti normaalia ohuempi, koska ala-ilmakehän sääjärjestelmät vaikuttavat ilmakehän pystyrakenteeseen. Tästä syystä päivän ylin UV-indeksi oli 25 prosenttia tavallista korkeampi Etelä-Suomessa lähes kolmanneksen ja Pohjois-Suomessa viidenneksen huhti-elokuun päivistä.

Otsonikerros oli samalla kaudella sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa keskimäärin 6–8 % ja enimmillään yli 30 % tilastollista keskiarvoa ohuempi. Vain vajaan viidenneksen ajasta otsonikerros oli vähintään normaalipaksuinen.

Iltapäivällä säteily voimakkaimmillaan

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on nähtävissä ennustetun UVIn lisäksi myös lähes reaaliaikaiset UV-mittaukset kuudelta kotimaiselta paikkakunnalta. Tulokset kuvaavat hyvin sitä, kuinka UV-säteily vaihtelee vuorokauden aikana auringon korkeuskulman ja pilvien liikkeiden mukaan.

Suomen kesässä päivän ylin UV-indeksi on korkeimmillaan varhain iltapäivällä. Aamulla ennen klo 10:ä ja iltapäivällä klo 17:n jälkeen UV-säteily pysyy kohtalaisen alapuolella. Tämä sama kellosääntö pitää karkeasti paikkansa myös etelän lomakohteissa, esim. kesällä Välimeren leveysasteilla, jossa päivän ylin UV-indeksi on useimmiten yli kymmenen.

Kanarialla, jonne tuhannet suomalaiset lentävät syyslomalleen, päivän ylin UV-indeksi on lokakuussa normaalisti samaa luokkaa kuin keskikesällä Suomessa. Tropiikin suosituissa talvilomakohteissa indeksin arvo nousee usein yli 12:n. Silti molemmissa tapauksissa aamupäivä ja myöhempi iltapäivä ovat parasta aikaa nauttia huolettomasta rantaelämästä. Ellei tarkempaa tietoa ole saatavilla, voi käyttää karkeaa sääntöä: jos varjosi on alle puolitoista kertaa oma mittasi, suojautumiseen on tarve, ts. UV-indeksi on kolme tai korkeampi.

Ilmatieteen laitos mittaa otsonikerroksen paksuutta ja UV-säteilyn voimakkuutta kansainvälisenä yhteistyönä ympäri vuoden. Mittausohjelma on osa Suomen panosta otsonia tuhoavien kemikaalien kieltosopimuksen eli ns. Montrealin pöytäkirjan valvonnassa. Ko. pöytäkirja täytti 24 vuotta viime perjantaina, maailman otsonipäivänä 16. syyskuuta.

UV-indeksin vaihtelu kesällä.

Lisätietoja:

Uv-säteily: Vanhempi tutkija Tapani Koskela, puh. 050 584 9054, tapani.koskela@fmi.fiOtsoniasiat: Ryhmäpäällikkö Leif Backman, puh. (09) 1929 4179, leif.backman@fmi.fi

Tarkempaa tietoa kautta koko maapallon UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennustetai tekstiviestipalvelusta (viesti numeroon 16161, esim. ’uvi las palmas’, 0,84 €/viesti).