Tiedotearkisto: 2011

Helsingin yliopisto ja Ilmatieteen laitos aloittavat aerosolimittausprojektin Saudi-Arabiassa

3.10.2011 7:20

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osasto ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyöhankkeen King Abdulaziz-yliopiston kanssa Saudi-Arabiassa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Hankkeessa mitataan ilmakehän aerosoleja läntisessä Saudi-Arabiassa ja Jeddan kaupungissa. Lisäksi hanke keskittyy aerosolien mittaamisen liittyvään koulutusvientiin.

Ilmakehän aerosolipitoisuudet Saudi-Arabiassa ovat korkeita johtuen luonnollisista lähteistä kuten aavikoilta nousevasta hiekkapölystä ja ihmisen aiheuttamista lähteistä kuten liikenteestä, maan petrokemian teollisuudesta ja voimakkaasta rakentamisesta. Sen lisäksi, että aerosolit heikentävät Saudi-Arabian ilmanlaatua, ne vaikuttavat ilmastoon jopa globaalisti.

Projektissa kehitetään King Abdulaziz-yliopiston ilmanlaatuasemia Jeddan kaupungissa laajentamalla mittauksia muun muassa aerosolien kokojakaumiin. Lisäksi Ilmatieteen laitos toimittaa Jeddan läheisyyteen tausta-asemaksi tarkoitetun aerosolimittauskontin, jonka laitteistolla voidaan mitata kattavasti aerosolien fysikaalisia ja optisia ominaisuuksia.

Mittausten lisäksi tavoitteena on lisätä aerosolimittauksiin liittyvää tietotaitoa Saudi-Arabiassa. Tämä toteutetaan tutkijavierailuin, luennoimalla King Abdulaziz-yliopistossa ja kouluttamalla projektiin liittyvää henkilöstöä.

Helsingin yliopistossa ja Ilmatieteen laitoksella tehdään korkealaatuista ilmakehän aerosolitutkimusta. Helsingin yliopisto että Ilmatieteen laitos ovat osallistuneet useisiin aerosolien mittausprojekteihin ympäri maailmaa. Helmikuussa 2011 sovittu projekti alkaa vuonna 2012, ja sen suunniteltu kesto on kolme vuotta.


Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, erikoistutkija Antti Hyvärinen, puh. (09) 1929 5444, antti.hyvarinen@fmi.fi

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osasto
Tutkijatohtori, dosentti Tareq Hussein, puh. 050 415 4739
tutkijatohtori Tuukka Petäjä, puh. 050 415 5278