Tiedotearkisto: 2017

Bhutan hyödyntää Ilmatieteen laitoksen osaamista

16.11.2017 10:34

Ilmatieteen laitos on toimittanut SmartMet-ohjelmiston Bhutanin ilmatieteen laitokselle. SmartMet kokoaa yhteen kaiken saatavilla olevan säätiedon ja parantaa sääennusteiden laatua.

Kuva: Sami Kiesiläinen

Kuva: Sami Kiesiläinen

Toimitus jatkaa laitosten välistä yhteistyötä hyvin onnistuneen, ulkoministeriön rahoittaman SHSB-projektin (Strengthening Hydro-Meteorological Services for Bhutan) päätyttyä 2016.

SmartMet on Ilmatieteen laitoksen kehittämä säätietojärjestelmä. Järjestelmä kokoaa yhteen kaiken saatavilla olevan säätiedon, jota meteorologi voi hyödyntää työasemallaan sääennusteen tekemiseksi. Tämä mahdollistaa ennusteiden parantamisen ja tehostaa ennusteiden välitystä Bhutanin ilmatieteen laitoksen (National Centre for Hydrology and Meteorology, NCHM) asiakkaille ja sidosryhmille. Tähän mennessä säätiedot ovat olleet hajallaan useassa eri järjestelmässä ilman yhtenäistä käyttöliittymää ja meteorologit ovat joutuneet kokoamaan tarvittavat tiedot monesta eri paikasta.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa NCHM:n meteorologeja koulutettiin ensisijaisesti saatavilla olevien tietojen yhdistämiseen ja visualisointiin SmartMetissä. Jo tämä parantaa huomattavasti NCHM:n sääpalvelun kapasiteettia. Projektin seuraavassa vaiheessa ensi vuonna meteorologit koulutetaan käyttämään SmartMetin edistyneempiä ominaisuuksia, eli sääennusteen editointia. Bhutanin kaltaisessa vuoristoisessa maassa paikalliset erot ovat suuria, eivätkä säämallit pysty antamaan täysin luotettavia ennusteita kaikissa tilanteissa jokaiseen paikkaan. SmartMetin editointi-työkaluilla meteorologi pystyy yhdistämään ja korjaamaan säämallien tuottamia ennusteita kokemuksensa ja muiden tietojen perusteella ja tuottamaan entistä paremman ennusteen.

Lisäksi SmartMet mahdollistaa sääpalvelujen automatisoinnin. Tähän mennessä käytännössä kaikki NCHM:n tuottamat palvelut on koostettu käsin. Jatkossa vastaavat tuotteet voidaan luoda automaattisesti meteorologin ennusteen pohjalta, jolloin henkilöresursseja vapautuu rutiinityöstä vaativampiin tehtäviin.

Bhutan on pieni, noin Etelä-Suomen läänin kokoinen valtio Himalajan vuoristossa. Vuoristoisesta maantieteestään johtuen Bhutan on hyvin herkkä ilmastonmuutokselle, sään ääri-ilmiöille, äkillisille tulville, maanvyörymille ja muille luonnononnettomuuksille kuten maanjäristyksille. Reaaliaikaisille ja luotettaville sääpalveluille on suuri kysyntä yhteiskunnan joka sektorilla. Esimerkiksi Bhutanin ainoa kansainvälinen lentokenttä Parossa on myös yksi maailman haastavimpia lentokenttiä ympäröivien vuorien sekä sääolojen johdosta.

Lisätiedot: Projektipäällikkö Sami Kiesiläinen, sami.kiesilainen@fmi.fi, puh. 050 367 5888.

Lue lisää Bhutanin projektista blogista: http://blog.fmi.fi/meteorologiaamaailmalla/