Tiedotearkisto: 2011

Termisen talven alkua on odotettu pitkään erityisesti Lapissa

16.11.2011 12:01

Pitkään jatkunut lauha sää on viivästyttänyt termisen talven alkua maan pohjoisosassa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Pitkään jatkunut lauha sää on viivästyttänyt termisen talven alkua maan pohjoisosassa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan termisen talven alkua on odoteltu poikkeuksellisen pitkään Keski- ja Pohjois-Lapissa.Yhtä myöhäistä termisen talven aloitusta ei ole tapahtunut Keski- ja Pohjois-Lapissa viimeisten 50 vuoden aikana. Esimerkiksi Kilpisjärvellä terminen talvi ei ollut alkanut ainakaan 13. marraskuuta mennessä eli siellä talvi on jo jopa 1,5 kuukautta myöhässä. Osassa Lappia terminen talvi saattaa olla alkanut viimeisen viikon aikana, mutta tarkka päivämäärä voidaan määrittää vasta pidemmän seurantajakson jälkeen.

Marraskuun alkupuoli on ollut koko Suomessa keskimäärin noin viisi astetta tavanomaista lämpimämpi. Suuressa osassa maata marraskuu on toistaiseksi ollut harvinaisen lämmin, joskaan ei kuitenkaan poikkeuksellinen.

Ensilunta on odotettu pitkään osassa Lappia

Paikoin Keski- ja Pohjois-Lapissa myös ensilunta on jouduttu odottamaan aina marraskuun puoliväliin saakka.
– Esimerkiksi Lapin pitkäikäisimmällä havaintoasemalla Lapin ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä ensilumi ei ole tullut näin myöhään aseman lähes 100 vuoden mittaushistorian aikana, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ensimmäinen ehjä lumipeite saapuu pitkän ajan tilastojen mukaan Lappiin tyypillisesti lokakuun alkupuolella, Meri-Lapissa hieman myöhemmin. Määritelmän mukaan ensimmäinen ehjä lumipeite saadaan, kun aamulla tehdyssä lumimittauksessa on vähintään 1 senttimetri lunta. Tänä vuonna ensimmäinen ehjä lumipeite saatiin osaan Keski- ja Pohjois-Lappia tavanomaiseen aikaan lokakuun 10. päivän tienoilla. Tämä lumipeite tosin tyypilliseen tapaan suli muutaman päivän kuluessa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne