Tiedote 19.11.2011

Lumisateisiin syytä varautua maanantaiaamuna

Lumisade on runsainta Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa sekä Lounais-Suomessa.
Kuva: Eija Vallinheimo

Päivitetty 20.11. klo 12.45

Suomeen saapuu maanantain vastaisena yönä lännestä heikentynyt sadealue, joka liikkuu maan etelä- ja keskiosan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli itään. Saderintama on heikentynyt eilisestä ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että runsaimmat lumisateet tulisivat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella, jossa lunta sataa paikoin 2 - 6 cm. Etelässä lunta voi tulla aamulla runsaimmin lounaassa, jossa sademäärät jäänevät 1 - 4 senttimetriin. Päivällä lämpötila nousee lounaassa selvästi plussan puolelle, joten satanut lumi ei pysy maassa pitkään. Muualla maan etelä- ja keskiosassa sataa paikoin lunta, mutta sademäärät jäävät pieniksi.

Ensimmäinen peittävä lumipeite saadaan aivan maan eteläosaan tyypillisesti marraskuun puolivälin tietämillä. Silloin tällöin lunta on satanut joskus jopa lokakuun alkupuolella, viimeksi näin tapahtui vuonna 2002. Pysyvää lumipeitettä saadaan maan eteläosassa tyypillisesti odotella joulukuun loppupuolelle saakka, Lappiin pysyvä lumi saadaan tavallisesti jo loka-marraskuun taitteessa.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetMarraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuuLumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne