Tiedotearkisto: 2011

Suomeen saapui viikonloppuna kaksi myrskyä

28.11.2011 11:02

Aallonkorkeus nousi tuulien myötä korkeaksi. Tuulinen säätyyppi jatkuu myös tällä viikolla.

Kuva: Juha Tuomala

Kuva: Juha Tuomala

Myrskytuulia eli vähintään 21 m/s olevia kymmenen minuutin keskituulia havaittiin pääasiassa Perämerellä sekä Merenkurkussa.Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin havaittu keskituulen nopeus mitattiin lauantaina, jolloin Raahen Lapaluodossa sekä Hailuodossa tuuli puhalsi 25 metriä sekunnissa. Oulun edustalla Vihreäsaaressa tuuli puhalsi puuskissa 27 m/s. Maa-alueilla kovimmat puuskat painottuivat Pohjanmaan maakuntiin sekä Etelä-Lappiin. Sama myrsky aiheutti vahinkoja muun muassa Färsaarilla, Norjan rannikolla sekä Ruotsin Lapissa.

Seuraava myrskymatalapaine kulki Etelä-Suomen yli sunnuntaina 27. marraskuuta. Sen yhteydessä myrskytuulia havaittiin Suomenlahdella sekä Pohjois-Itämerellä. Ylimmillään 10 minuutin keskituuli oli noin 25 m/s Hangon edustalla. Maa-alueilla kovimmat puuskat osuivat etelärannikolle. Yli 20 m/s hetkellisiä puuskia havaittiin muun muassa Helsingissä ja Vantaalla. Aallonkorkeus on myös noussut tuulien myötä korkeaksi. Viikon aikana 4 metrin merkitsevä aallonkorkeus on ylittynyt neljä kertaa. Sunnuntaina merkitsevä aallonkorkeus oli Pohjoisella Itämerellä 5,4 metriä, mikä tarkoittaa sitä, että suurimmat aallot olivat noin kymmenmetrisiä. Vedenkorkeudessa on myös ollut Suomen merialueilla isoja vaihteluja, mutta ennätyksiä ei ole rikottu.

Myrskymatalan pohjoispuolella sateet muuttuivat sunnuntain aikana lumisiksi. Runsaimmat lumisateet painottuivat Jyväskylä-Joensuu linjalle ja maanantai-aamuun mennessä eniten lunta satoi havaintojen mukaan Joensuun Pyhäselällä noin 17 cm. Rääkkylässä ja Jyväskylän Muuratjärvellä lunta kertyi 16 cm.
Myrskymatalan jälkipuolella tuuli kääntyi puhaltamaan luoteesta ja saavutti uudelleen myrskylukemat läntisillä merialueilla maanantain puolella. Tuulinen säätyyppi jatkuu kuitenkin myös tällä viikolla.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset