Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2015

[Päivitetty 16.1.] Tulvakeskus tiedottaa: Tuuli nostaa meriveden jälleen korkealle

16.1.2015 10:12

Merivesi on Pohjanlahdella lähipäivinä monin paikoin korkealla tai jopa erittäin korkealla.

Kuva: Jukka Alavuo

Kuva: Jukka Alavuo

Tuulet nostavat meriveden korkeutta Itämerellä. Merivesi on korkeimmillaan perjantain ja lauantain aikana Pohjanlahdella. Tämän jälkeen tuulet heikkenevät ja meriveden korkeus lähtee laskuun. Suomenlahdella merivesi on korkealla vielä sunnuntaina. Etelän ja lounaan välinen tuuli on kovaa merialueilla perjantaina ja vielä lauantain vastaisena yönä. Aamulla tuulet heikkenevät. Matalapaineeseen liittyvä runsas lumi- ja räntäsade voi pahentaa myös tykkylumitilannetta maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Etelä-Lapissa ja paikoin myös maan eteläosassa.

Korkealle vedelle on kolme varoitustasoa, varoituksen ollessa voimassa rantaviivan väri muuttuu varoituskartalla. Alimman vaaratason varoitusten toistuvuus on kerran vuodessa, toisen vaaratason kerran viidessä vuodessa ja ylimmän vaaratason kerran 20 vuodessa.
Voimakas etelälounainen tuuli painaa vettä Suomen rannoille ja merivesi voi käydä paikoin jopa erittäin korkealla varoitustasolla. Lähellä rantaviivaa olevilla teillä ja rakennuksilla tämä voi aiheuttaa haittaa, mutta laajempia vahinkoja ei ole tiedossa.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti -150 ja +200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset. Vuorovesi, sademäärä, jokien virtaamat tai valtameren pinnan nousu vaikuttavat Itämeren vedenkorkeuteen muutamien päivien aikajaksolla vain vähän.

Tulvakeskus varoittaa erikseen, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt, aluekohtaisesti vaihtelevat varoitusrajat. Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tulvakeskus: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus
Tulvatilanne: www.ymparisto.fi/tulvatilanne
Vedenkorkeuden vaihtelut Suomen rannikolla: http://ilmatieteenlaitos.fi/teematietoa-vedenkorkeus

Ilmatieteen laitos, viestintä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi