Tiedotearkisto: 2011

Tuulinen sää jatkuu lähipäivinä

12.12.2011 12:55

Tuulinen sää jatkuu lähipäivinä ja myrskytuulia odotellaan Itämerelle jo tiistai-illaksi. Merivesi on Suomen rannikolla korkealla ja se voi voimakkaiden tuulien takia vaihdella merkittävästi.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Tuulinen sää jatkuu lähipäivinä Suomen lisäksi Skandinaviassa ja Brittein saarilla. Tuuli voimistuu jälleen tiistaina 13. joulukuuta Itämerellä myrskylukemiin. Pieni matalapaineen osakeskus saapuu torstaina maan länsiosaan ja tämän yhteydessä myös eteläisillä merialueilla tuulee voimakkaasti.
Viikon voimakkain myrskykeskus liikkuu torstain ja perjantain kuluessa Brittein saarten yli itään. Vaarallisen voimakasta tuulta esiintyy Brittein saarten lisäksi Ranskassa, BeNeLux-maissa, Tanskassa ja Saksassa. Suomen merialueille voimakkaimmat tuulet eivät näytä yltävän, mutta viikonloppuna lounaisilla merialueilla on jälleen pieni myrskyn mahdollisuus.

Tuulet nostavat merivedenkorkeutta

Vedenkorkeus on näin jäättömän meren aikaan talvella usein korkealla. Myrskyisät tuulet ovat viime päivinä nostaneet veden korkealle pitkin Suomen rannikkoa, ja tilanne näyttää mallien mukaan jatkuvan lähipäivinä samankaltaisena.
Ilmatieteen laitos seuraa ja varoittaa tarvittaessa Itämeren aallokosta ja vedenkorkeudesta. Vedenkorkeusvaroituksen ollessa voimassa rantaviivan väri muuttuu varoituskartalla. Korkeasta ja matalasta vedestä on annettu varoituksia keväästä 2011 alkaen. Merivedenkorkeutta koskevia ennakkovaroituksia laaditaan kolme vuorokautta eteenpäin.

Lähivuorokauden varoitusten ja ennakkovaroitusten varoituskynnykset vaihtelevat eri puolella Suomen rannikkoa.
– Ilmatieteen laitos antaa vedenkorkeusvaroituksia perustuen raja-arvoihin, jotka on määritetty aluekohtaisesti. Se mikä aiheuttaa haittaa Saaristomerellä jo huomattavaa haittaa tai vaaratilanteita, ei välttämättä ole Haminassa edes poikkeuksellinen, Ilmatieteen laitoksen Meripalveluiden ryhmäpäällikkö Antti Kangas muistuttaa.

Myrskyjä ollut joulukuun alussa tavanomaista enemmän

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan myrskypäiviä havaittiin Suomen merialueilla menneenä syksynä (syyskuu-marraskuu) yhteensä seitsemänä päivänä, joka on tavanomainen määrä. Joulukuussa myrskypäiviä on kuukauden 12. päivään mennessä ollut viisi kun tyypillisesti joulukuussa esiintyy noin kolme myrskypäivää. Harvinaista tai poikkeuksellista tämä ei kuitenkaan vielä ole, sillä esimerkiksi joulukuussa 2003 oli yhteensä 11 myrskypäivää.

Määritelmän mukaan myrskypäivä lasketaan tilastoihin, kun ainakin yhdellä merisäähavaintoasemalla on mitattu 10 minuutin keskituulen nopeudeksi vähintään 21 m/s kolmen tunnin välein tehtävissä havainnoissa.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Meriveden korkeus: Ryhmäpäällikkö Antti Kangas, puh. (09)1929 6497, antti.kangas@fmi.fi

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Lisätietoa merivedenkorkeusvaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitus