Tiedotearkisto: 2011

Merivesi erittäin korkealla

5.1.2012 11:42

Merivesi on viime päivinä noussut tulvakorkeuksiin. Myrskyjen hellittäessä pahimmat tulvat ovat jo laskeneet, mutta meriveden ennustetaan pysyttelevän korkealla ainakin vuoden vaihteen yli.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Tiistaina 28. joulukuuta merivesi kävi Oulussa aamupäivällä +172 cm korkeudella, mikä on toiseksi korkein lukema Oulun mittausjakson aikana. Ennätyskorkeus +183 cm on vuodelta 1984. Ahvenanmerta ja Saaristomeren länsiosia lukuun ottamatta myös muilla merialueilla merivesi on noussut korkealle. Tällaiset vedenkorkeustilanteet ovat historiassa toistuneet keskimäärin kerran viidessä tai kymmenessä vuodessa, joillakin paikkakunnilla harvemmin kuin kerran 20 vuodessa. Esimerkiksi Suomenlahdella Haminassa käytiin 27.12. noin +150 cm korkeudella, edellisen kerran merivesi kävi tätä korkeammalla tammikuussa 2007.

Merivedenkorkeutta mitataan kolmellatoista mittausasemalla eli mareografilla pitkin Suomen rannikkoa. Ensimmäinen mareografi perustettiin Hankoon vuonna 1887 ja suurin osa muista Suomen mareografeista1920-luvulla.

Merivesi ollut korkealla koko joulukuun

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitoksen antamien säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli myös aallokkoa ja vedenkorkeutta koskevia varoituksia. Aallokko- ja vedenkorkeusvaroituksia on annettu myrskyjen aikana miltei kaikille Suomen merialueille. Vedenkorkeudesta on annettu varoituksia joulukuussa useana päivänä, sillä merivesi on ollut Itämeressä keskimäärin puoli metriä tavanomaista korkeammalla joulukuun alusta lähtien.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Matalan veden varoitukset on suunnattu lähinnä vesiliikenteelle. Korkean veden varoitukset puolestaan on suunnattu rannikon väestölle ja pelastuslaitoksille, jotta he voivat varautua meriveden nousuun. Vedenkorkeuden raja-arvot vaihtelevat aluekohtaisesti, koska vedenkorkeuden muutoksilla on erilaisia vaikutuksia eri puolilla rannikkoa.
 

Lue lisää:

Merivedenkorkeusvaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitus
Meriveden korkeudet: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus
Vedenkorkeuden mittaus: http://ilmatieteenlaitos.fi/mareografi
Aallokkovaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-aallokkovaroitus

Vedenkorkeusennätykset: http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/yleiskuvaus/veden_liikkeet/vedenkorkeus/fi_FI/vedenkorkeusvaihtelu/

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Tutkija Antti Kangas, puh. 040 867 8838, antti.kangas@fmi.fi