Tiedotearkisto: 2012

FINNARP-retkikunta lähdössä kohti Etelämannerta

10.1.2012 11:15

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2011 lähtee huolto- ja tutkimusmatkalle varhain aamulla 6. tammikuuta 2012.

Kuva: Finnarp

Kuva: Finnarp

Retkikunnan tieteellisenä tavoitteena on tutkia painovoiman muutoksia, maankuoren liikkeitä ja jäätiköitymistä Kuningatar Maudin maassa.

Tutkimusretkikuntaan kuuluu kaksi Geodeettisen laitoksen tutkijaa, jotka lähtivät Etelämantereelle 3. joulukuuta 2011 sekä neljän henkilön logistiikkaryhmä. Geodeettisen laitoksen tutkijat vierailevat Venäjän Novolazarevskaya-asemalla, Intian Maitri-asemalla ja Norjan Troll-asemalla ennen Aboalle saapumista.

Rahtia retkikunnalla on yhteensä noin 2200 kiloa, josta tieteellisiä tutkimuslaitteita ja niihin liittyviä tarvikkeita on noin puolet. Muu aineisto on asemalle meneviä täydennyksiä ja ruokaa.

Retkikunta viettää Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalla Suomen tutkimusasemalla noin kaksi kuukautta ja palaa takaisin helmikuun lopussa 2012. Retken aikana huolletaan Aboan automaattinen säähavaintoasema ja tehdään huoltotöitä myös aseman muihin havainto- ja mittauslaitteistoihin.

Suomi aloitti aktiivisen tutkimustoiminnan Etelämantereella vuonna 1988 perustamalla tutkimusasema Aboan. Suomen konsultatiivinen jäsenyys kansainvälisessä Etelämanner-sopimuksessa edellyttää merkittävää tieteellistä tutkimustyötä Etelämantereella. Suomen tavoitteena on harjoittaa Etelämanner-tutkimusta ensisijaisesti sellaisilla aloilla, joilla meillä on korkeatasoista osaamista ja jotka ovat tieteellisesti merkittäviä.


Lisätietoja:

http://www.antarctica.fi/