Tiedotearkisto: 2018

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto perustavat Sodankylän avaruuskampuksen Suomen avaruustoiminnan lippulaivaksi

10.1.2018 13:49

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet avaruustoiminnan lisäämisestä ja yhteistyön tiivistämisestä Sodankylän avaruuskampuksella, jossa sijaitsevat Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus ja Oulun yliopiston erillislaitos Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO).

Kuva: Matias Takala

Kuva: Matias Takala

Ensimmäisenä käytännön toimenpiteenä yhteistyön tiivistämiseksi Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet uuden yhteisprofessuurin rahoittamisesta Sodankylän avaruuskampukselle vuoden 2018 aikana. Professuuri avataan avoimeen kansainväliseen hakuun ja täytetään viiden vuoden määräajaksi tai pysyvästi päätoimisena sijoituspaikkana Sodankylän avaruuskampus.

Avaruussääilmiöiden vaikutus ilmakehän kemiaan tutkimuskohteena

Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen kertoo avaruussääilmiöiden, kuten revontulten, vaikutuksen ilmakehän kemiaan olevan yksi Sodankylän avaruuskampuksen keskeinen yhteinen tutkimuskohde. "Tiedämme esimerkiksi, että parittoman typen ja vedyn määrät lisääntyvät esimerkiksi sykkivien revontulten yhteydessä. Tämä aiheuttaa katalyyttistä otsonikatoa keski-ilmakehässä joko suorana vaikutuksena 70 - 80 kilometrin korkeudessa tai välillisesti ilmamassojen kulkeutumisen kautta", Turunen selvittää.

Näiden vuorovaikutusprosessien globaalia merkitystä tutkitaan laajoilla tietokonemallinnuksilla, satelliittiaineistojen analyysillä ja omilla mittauksilla.  Avaruuskampukselle ollaan yhteistyössä pystyttämässä havaintoverkkoa, jolla voidaan mitata mesosfäärin otsonin määrää Suomessa. Yhteinen havaintoverkko luodaan myöhemmin myös satelliittitomografiamittauksille. Niillä koko Suomen alueelta saadaan kolmiulotteinen kuva yläilmakehän vapaista sähkövarauksista ja siten esimerkiksi revontulten aiheuttamista häiriöistä radioliikenteeseen ja satelliittipaikannukseen.

Ilmatieteen laitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen johtaja Jouni Pulliainen painottaa Arktisen avaruuskeskuksen satelliittimaa-aseman kehittämisen olevan olennainen osa Suomen avaruusstrategiaa. Ilmatieteen laitoksen avaruustoiminta keskittyy kaukokartoitus- ja sääsatelliittien hyödyntämiseen sekä avaruussään, Maan ja muidenkin planeettojen kaasukehäprosessien tutkimukseen. "Sodankylä tarjoaa satelliittiaineistoja, tuotteita ja infrastruktuuria myös yritystoimijoiden käyttöön Public-Private-Partnership-pohjalta", Jouni Pulliainen toteaa.

Avaruuskampuksen avaruustoiminta on jo tällä viikolla esillä Tähtelässä järjestettävillä observatoriopäivillä 10.-12.1.2018.

Varsinainen Sodankylän avaruuskampuksen ensimmäinen esittelytilaisuus on Oulussa Tellusareenalla 8.2.2018 järjestettävä tapahtuma "Sodankylän avaruuskampus - tutkimus- ja liiketoimintamahdollisuudet". Tilaisuuden ohjelma: http://www.oulu.fi/yliopisto/node/50335

Lisätietoja:

Toimialajohtaja Jouni Pulliainen, puh.050 589 5821, jouni.pulliainen@fmi.fi

Johtaja Esa Turunen, Sodankylän geofysiikan observatorio, puh. 050 566 3264