Tiedotearkisto: 2018

Jäät ovat lisääntyneet Perämerellä pakkasen myötä

11.1.2018 15:40

Kemin ja Oulun rannikot ovat saaneet kiintojääkantensa ja muuallakin jäätyminen on alkanut.

Kuva: Jouni Vainio

Kuva: Jouni Vainio

Alkuviikon pakkaset ovat saaneet Perämeren kaaren jäät lisääntymään ja paksuuntumaan siinä määrin, että myös Suomen puolelle on tarvittu toinen jäänmurtaja. Kontio aloitti jäänmurtokautensa ennen joulua, ja nyt mukaan on liittynyt sen sisaralus, Otso.

"Perämeren kaaressa, Kemin ja Oulun edustalla, on saaristossa 20–40 senttimetriä paksua kiintojäätä ja ulompana ohutta, alle vaaksan paksuista ajojäätä. Myös Vaasan saaristossa on ohutta kiintojäätä ja uutta jäätä. Muuten jäätä on pitkin rannikkoa paikka paikoin sisälahdissa", kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Ajankohdasta huolimatta jäätalvi on vasta aluillaan, ja meren jäille menemistä on toistaiseksi syytä välttää. Jäillä liikkujan alla on tarpeen olla kymmenisen senttiä kunnollista teräsjäätä. Mikäli jää on osittainkin kohvajäätä, joka on muodostunut veteen sataneesta lumesta ja jään päällä olleesta märästä lumesta, paksuutta on oltava vähintään kaksinkertainen paksuus.

Tammikuun alussa tehty kausiennuste näyttää edelleen, että talvesta tulee "peruslauha", jopa leudompi kuin viime talvesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomenlahden ja Selkämeren satamiin laivaliikenne sujuu, mutta Perämerellä lähes kaikkia aluksia joudutaan avustamaan jään reunan sohjon ja ahtaumien läpi.

"On hyvä muistaa, että merenkululle leuto talvi ei tarkoita samaa kuin helppo talvi", Vainio sanoo.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jääkartta: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu Twitterissä: @fi_iceservice