Tiedotearkisto: 2012

Pakkasvaroitukset ensi kertaa käytössä

30.1.2012 11:29

Viimeisetkin Ilmatieteen laitoksen uudet säävaroitukset, pakkasvaroitukset, otettiin käyttöön viime viikolla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos laajensi säävaroitustensa valikoimaa huhtikuussa 2011. Valikoimasta on nyt viimeisetkin otettu käyttöön, kun kireän pakkasen ennakkovaroitus annettiin ensimmäistä kertaa keskiviikkona (25.1.)  ja ensimmäinen lähivuorokauden varoitus kireästä pakkasesta annettiin perjantaina (27.1.) Pohjois-Karjalaan.

Ilmatieteen laitoksen varoitusvalikoimaan ovat pian vuoden kuuluneet uudet varoitukset meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta. Valikoiman laajentamisen yhteydessä Ilmatieteen laitos otti uutena palveluna käyttöön tavallisia, 24 tuntiin ulottuvia varoituksia täydentävät ennakkovaroitukset. Niiden avulla tiedotetaan vaarallisista tai riskiryhmille haitallisista sääilmiöistä yhdestä viiteen vuorokautta ennen muodostuvaa säätilannetta. Tavoitteena on lisätä väestölle aikaa varautua lähestyvään sääilmiöön tarvittavin keinoin.

Ennakkovaroituksia annetaan ukkospuuskista, maa- ja merialueiden kovista tuulista, aallonkorkeudesta, merivedenkorkeudesta, runsaista sateista, hellejaksoista, kireistä pakkasista tai erittäin huonosta ajokelistä.

Ennakkovaroitukset annetaan todennäköisyyksin

Ennakkovaroitukset eivät näy nk. varoituskartalla, vaan ne annetaan tekstimuotoisena. Ajan tasalla olevat varoitukset ovat Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla. Varoitukset myös luetaan mm. YLE Radio Suomen sääennusteiden yhteydessä.

Ennakkovaroitustekstien sanamuodot eroavat lähivuorokauden varoituksista. Teksteissä käytetään esiintymistodennäköisyyttä, jolla ilmiö esiintyy vaara-alueella ilmoitettuna vaara-aikana. Kuten lähivuorokauden varoituksissa, myös ennakkovaroituksissa on käytössä kolme eri vaaratasoa. Kireän pakkasen lisäksi voidaan varoittaa myös purevasta pakkasesta eli pakkasen ja tuulen yhteisvaikutuksesta.

Itä-Suomeen kireää pakkasta

Keskiviikkona 25.1. Ilmatieteen laitos antoi ensimmäisen ennakkovaroituksensa pakkasesta. Kireän pakkasen todennäköisyydeksi ennustettiin 30 % perjantaista (27.1.) alkaen. Ensimmäinen lähivuorokauden varoitus kireästä pakkasesta annettiin perjantaina keskipäivällä Pohjois-Karjalaan. Sekä ennakkovaroitus että perjantain lähivuorokauden varoitus ovat lievimmän vaaratason varoituksia. Kyseinen varoitusraja on maan eteläosassa -20 °C, keskiosassa -25 °C ja pohjoisosassa -30 °C. Pohjois-Karjalassa havaitaan tyypillisen talven aikana useita kertoja vähintään 25 pakkasasteen lukemia.

Lisätietoja

Ilmatieteen laitoksen varoitukset
Tietoa pakkasvaroituksesta ja pakkasen terveysvaikutuksista:
ryhmäpäällikkö Reija Ruuhela, reija.ruuhela@fmi.fi
Tietoa varoitusuudistuksesta: ryhmäpäällikkö Ari-Juhani Punkka, ari-juhani.punkka@fmi.fi

Muualla ilmatieteenlaitos.fi-sivuilla

Lisää tietoa ennakkovaroituksista
Toimintaohjeita äärilämpötiloihin