Tiedote 10.2.2012

Viranomaiset muistuttavat veneilijöitä: Älä tingi turvallisuudesta

Helsingin poliisilaitoksen venepoliisi, Ilmatieteen laitos, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Suomenlahden merivartiosto, Tulli ja Viestintävirasto osallistuvat myös tänä vuonna VeneBåt12-näyttelyyn yhteisellä osastolla.
Kuva: Kirsti Kotro

Viranomaiset ovat tänä vuonna messuilla mukana teemalla ”Turvallisuudesta tinkimättä.” Osaston tärkeimpänä tavoitteena on antaa vesilläliikkujille tärkeää ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa. Viranomaisten toiminnan tarkoituksena on taata, että merellä liikkuminen on veneilijöille mahdollisimman turvallista.

Rajavartiolaitos vahvasti esillä tämän vuoden messuilla

Muiden viranomaisten tapaan Suomenlahden merivartiosto esittelee toimintaansa ja on vastaamassa messuvieraiden veneilyturvallisuuteen ja rajatarkastuksiin liittyviin kysymyksiin. Tänä vuonna Suomenlahden merivartiosto on kuitenkin mukana messuilla peräti kahdella osastolla. Viranomaisosaston lisäksi Suomenlahden merivartiosto esittelee uusimpaan partioveneluokkaan kuuluvaa venettä osastolla 6c49.

Rajavartiolaitos jatkaa yhteistyötä teemalla ”Raketilla museoon” Merikeskus Vellamon kanssa. Yhteistyötä tehdään nyt ensimmäistä kertaa Venemessuilla. Ideana on, että vanhentuneiden hätämerkinantovälineiden palauttaja saa vapaalipun merikeskus Vellamoon. Vanhentuneita hätäraketteja ja -soihtuja vastaanotetaan Messukeskuksen Pohjoisen sisäänkäynnin edustalla la-su 18. - 19.2.2012 klo 10 - 16. Muina aikoina vanhentuneiden hätämerkinantovälineiden vastaanotto ei ole mahdollista.

Poliisi valvoo järjestystä ja ylläpitää turvallisuutta

Poliisi muistuttaa messuilla, että venepoliisin tehtävänä vesialueilla on vesiliikenteen valvonta sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Venepoliisi suorittaa peruspoliisin työtä vesialueilla. Vesiliikenteen valvonnassa pyritään näkyvään valvontaan, turvallisuuden lisäämiseen. Huomiota kiinnitetään kuljettajien kuntoon ja varusteisiin. Vesikulkuneuvorekisterin siirtymäaika on päättynyt, ja ensi kesänä valvonnassa huomioidaan uudet säännökset. Samalla vesiliikennejuopumusta koskevaa valvontaa tehostetaan. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa kiinnitetään huomiota saaristolaisten ja veneilijöiden yhteistilaisuuksiin. Näkyvällä valvonnalla lisätään kansalaisten tuvallisuuden tunnetta.

Tullin venepartiot valvovat polttoaineiden käyttöä

Vuoden 2008 lakimuutoksen jälkeen on dieselmoottorilla varustetuissa huvialuksissa pitänyt käyttää dieselöljynä verotettua polttoainetta. Polttoainevalvonnassa Tullin venepartiot ottavat polttoainenäytteitä jakeluasemilta ja veneiden tankeista.

Tullilla on ollut jo kolmena purjehduskautena 2009 - 2011 käytössään RIB-tyyppinen vene, josta on saatu hyviä kokemuksia. Tällä venetyypillä pystytään saavuttamaan asiakkaat tehokkaasti, nopeasti ja turvallisesti sekä saumattomassa yhteistyössä PTR-kumppaniemme (Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos) kanssa. Samaa venetyyppiä on tarkoitus käyttää myös purjehduskautena 2012.

Trafi valvoo veneiden vaatimustenmukaisuutta ja myöntää vesiliikenteen pätevyyskirjoja

Trafi suorittaa näyttelyssä esiteltävien tuotteiden huvivenedirektiivin mukaista markkinavalvontaa. Markkinoille saattamisen edellytyksenä tulee olla vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE- merkintä ja venemallikohtainen käyttäjän käsikirja molemmilla kotimaisilla kielillä. Näytteilleasettajia on etukäteen informoitu suoritettavista tarkastuksista. Trafi myöntää huviveneen kuljettajan pätevyyskirjat muun muassa veneilyjärjestöjen antamien koulutustodistusten perusteella. Hakemukset huviveneenkuljettajankirjoista toimitetaan Trafin alueellisille valvontaryhmille.

Ilmatieteen laitos tarjoaa veneilijöille tarpeellisia varoitus- ja sääpalveluita

Ilmatieteen laitos seuraa ympäri vuorokauden säätä ja Itämeren tilaa. Venemessuilla voi tutustua siihen, miten veneilijöitä varoitetaan vaaraa tai uhkaa aiheuttavista sääilmiöistä. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen antamilla aallokkovaroituksilla varoitetaan Itämerellä merkitsevästä aallonkorkeudesta. – Aallokkovaroituksilla varoitetaan merkitsevästä aallonkorkeudesta ja käytössä on kolme vaaratasoa: 2,5 metriä, 4 metriä ja 7 metriä. Yksittäiset aallot voivat olla puolitoista–kaksinkertaisia varoituslukemaan nähden, kertoo meteorologi Marja Aarnio Ilmatieteen laitoksesta.

Viestintävirasto myöntää radiolupia ja valvoo laitteiden vaatimustenmukaisuutta

Meriradiotaajuuksilla toimivien radiolähettimien hallussapito ja käyttö on luvanvaraista. Viestintävirasto myöntää radioluvan, jos aluksen radioliikenteen hoitajalla on asianmukainen meriradioviestinnän pätevyystodistus. Pätevyystodistuksen saa suorittamalla Viestintäviraston järjestämän pätevyystutkinnon. Tutkintoja järjestetään eri puolilla maata suomeksi, ruotsiksi tai tarvittaessa englanniksi.

Radiolaitteiden on oltava niille asetettujen vaatimusten mukaisia. Viestintävirasto pyrkii varmistamaan, että kuluttajille on tarjolla ainoastaan vaatimukset täyttäviä laitteita.

Messuosastolta 3a29 löytyy myös tuore Veneilyturvallisuus 2012 -lehti.

Venemessut järjestetään 10.–19.2.2012 Helsingin Messukeskuksessa.

Lisätietoja:

Rajavartiolaitos/Suomenlahden merivartiostoJohtokeskuksen varapäällikkö, kaptl Keijo Parhiala, puh. 071 872 6902keijo.parhiala (at) raja.fi

Helsingin venepoliisivenepoliisi.helsinki (at) poliisi.fi puh.0718774540vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund, puh. 050 456 1082, jukka.gronlund (at) poliisi.fi

Tullitullivalvontapäällikkö Erik Dannbäck, puh. 040 332 2055, erik.dannback (at) tulli.fi

Ilmatieteen laitos:Meteorologi Marja Aarnio, p. 09 1929 3333, marja.aarnio (at) fmi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto , veneilytarkastajat@trafi.fiTarkastaja Jyrki Ranta-aho puh.020 618 6454, jyrki.ranta-aho (at) trafi.fi

Viestintävirasto:Tarkastaja Ari Caselius, puh. (09) 6966 883, 040 510 0374, ari.caselius (at) ficora.fi(radioluvat, pätevyystutkinnot ja -todistukset)Radiotarkastusyksikön apulaispäällikkö Kati Heikkinen, puh. (09) 6966 476, 040 550 7170, kati.heikkinen (at) ficora.fi (radiolaitteiden vaatimustenmukaisuus)

Lisätietoja messuista, niiden aukioloajoista ja eri ohjelmista Finnexpon sivuilla