Tiedote 1.2.2018

Tammikuu oli lähes koko maassa tavanomaista lauhempi

Tammikuu oli suuressa osassa maata tavanomaista lauhempi, vain aivan pohjoisimmassa Lapissa kuukausi oli tavanomaista kylmempi. Lumisinta kuukauden päättyessä oli Tunturi-Lapissa.
Photo: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu oli lähes koko maassa tavanomaista lauhempi, ainoastaan Enontekiöllä ja Utsjoella kuukauden keskilämpötilat painuivat tavanomaista alhaisemmiksi. Tammikuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan 0...-4 asteesta Pohjois-Lapin alle -13 asteeseen. Suurin lämpötilapoikkeama tavanomaiseen tammikuuhun verrattuna oli maan itäosassa, Kainuussa sekä Koillismaalla, missä kuukausi oli 3–5 astetta lauhempi.

Kuukauden alin lämpötila, -36,8 °C, mitattiin 24. päivänä Inarin Nellimin havaintoasemalla. Ylin lämpötila, +6,9 °C, mitattiin Jomalassa Jomalabyn sekä Kökarissa Bogskärin havaintoasemilla 25. päivänä.

Sademäärien suhteen kuukausi oli yleisesti tavanomainen tai tavanomaista sateisempi. Sateisinta oli Uudellamaalla ja osassa Pohjois-Karjalaa, vähäsateisinta länsirannikolla sekä Pohjois-Lapissa. Suurin kuukausisademäärä, 81,6 mm, mitattiin Lieksan Kolilla ja pienin kuukausisademäärä, 18,5 mm, Utsjoen Nuorgamissa.

Lunta oli kuukauden lopulla eniten Enontekiön ja Kittilän alueilla, missä lunta oli vajaan metrin verran. Eniten lunta, 98 cm, oli kuukauden viimeisenä päivänä Enontekiön Kaaresuvannossa. Maan eteläosassa lunta oli monin paikoin vain joitakin senttejä tammikuun lopussa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Tammikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu

Säästä twiittaavat Twitterissä @meteorologit