Tiedote 29.2.2012

GOMOS/Envisat tehnyt 10 vuotta ilmakehän otsonimittauksia

Maailman suurin ympäristösatelliitti Envisat on toiminut tasan 10 vuotta. Euroopan avaruusjärjestö ESAn satelliitti laukaistiin ESAn laukaisukeskuksesta Ranskan Guyanasta polaariradalle Ariane 5 -raketilla 1. maaliskuuta 2002.
Envisat-satelliitti. Kuva: ESA

Envisatissa on kymmenen mittalaitetta, jotka tarkkailevat ilmakehää, meriä, jäätiköitä ja maa-alueita. Kolmesta ilmakehämittalaitteesta yksi on otsonikerrosta mittaava suomalais-ranskalainen GOMOS. Mittaamalla tähtien valon vaimenemista ilmakehässä GOMOS pystyy tarkkailemaan otsonin jakaumaa maapallonlaajuisesti 10 - 100 kilometrin korkeusalueella. Myös aerosolit, typpiyhdisteet ja lämpötila ovat GOMOSin mittauksien kohteena. GOMOSin mittaukset prosessoidaan Ilmatieteen laitoksen ja ESAn FinCopac-keskuksessa Sodankylässä. Ilmatieteen laitoksen tutkijat käyttävät aineistoa aktiivisesti ilmakehätutkimuksessa.

GOMOS on yksi suurimmista suomalaisista avaruushankkeista. Ilmatieteen laitoksen lisäksi suomalaiset avaruusalan yritykset Space Systems Finland, Patria Finnavitec sekä VVT osallistuivat merkittävällä tavalla GOMOSin rakentamiseen.

GOMOS tuonut tietoa otsonikerroksen muutoksista

GOMOS mittaustuloksista löydettiin ensimmäisenä vuonna 2003 Auringon hiukkasmyrskyjen ja otsonikerroksen yläpuolisen otsonituhon välinen yhteys. Myös keski-ilmakehän pyörteisyyttä on voitu ensimmäistä kertaa havainnoida GOMOSin mittaamien tähtien valon välkkymisestä.

Tarkimmat satelliittimittaukset viime vuoden poikkeuksellisesta otsoniaukosta pohjoisessa tehtiin laitteen avulla. GOMOSn mittaustuloksia on yhdistetty amerikkalaisen SAGE-mittalaitteen vuosina 1984 - 2005 suorittuihin otsonimittauksiin. Tulosten avulla on voitu tutkia otsonituhoa ja otsonin alkavaa toipumista yli 28 vuoden pituisen mittaussarjan perusteella.

Kymmenen toimintavuotensa aikana GOMOS on tehnyt noin miljoona otsonimittausta. GOMOSin mittauksia käyttäviä julkaisuja on ilmestynyt jo yli 100 ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat kirjoittajina noin 60 julkaisussa. Suomessa GOMOSiin liittyviä väitöskirjoja on valmistunut seitsemän.

Ilmatieteen laitos on myös mukana Osiris/Odin-hankkeessa, joka on mitannut keski-ilmakehän otsonia vuodesta 2001 lähtien sekä OMI/EOS-Aura -hankkeessa, joka on mitannut kokonaisotsonia vuodesta 2004 lähtien.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Erkki Kyrölä, puh. 050 339 7041, erkki.kyrola@fmi.fiAkatemiatutkija Pekka Verronen, puh. (09) 1929 4642, pekka.verronen@fmi.fiRyhmäpäällikkö Johanna Tamminen, puh. (09) 1929 4665, johanna.tamminen@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmakehan-kaukokartoitushttps://earth.esa.int/web/guest/missions/esa-operational-eo-missions/envisat