Tiedotearkisto: 2012

Pääsiäisenä lumisateet voivat huonontaa ajokeliä

4.4.2012 12:21

Suomi kuuluu pääsiäisen ajan kylmän ilmamassan alueeseen. Lumisade voi paikoin huonontaa ajokeliä pääsiäisen menoliikenteen aikana.

Kuva: Kirsti Kotro

Kuva: Kirsti Kotro

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 4. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan lumisateita on odotettavissa etenkin torstaina ja perjantaina. Lumisade voi huonontaa ajokeliä torstaina maan keskiosassa ja perjantaina maan etelä- ja keskiosassa. Lunta voi kertyä kahden vuorokauden aikana paikoin 3 - 8 senttimetriä. Lauantaista maanantaihin sää on monin paikoin poutaista, mutta etelärannikon ja itärajan tuntumassa on vielä pieni lumisateen mahdollisuus. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ennen pääsiäisen liikenteeseen lähtöä on hyvä tarkistaa sääennusteet ja voimassa olevat varoitukset.

Tulossa keskimääräistä kylmempi pääsiäinen

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään huhtikuun ensimmäisellä viikolla keskimääräistä kylmemmässä säässä. Päivälämpötilat ovat tähän aikaan vuodesta tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa noin +5 asteen molemmin puolin, pohjoisessa 0…+4 astetta. Yöllä on vielä etelässäkin yleensä aste tai pari pakkasta, Lapissa yölämpötilat vaihtelevat keskimäärin 5 ja 8 pakkasasteen välillä. Kevätsää on kuitenkin hyvin vaihtelevaa: ylimmillään huhtikuun ensimmäisellä viikolla lämpötilat ovat kohonneet 15 asteen tuntumaan. Toisaalta yli 30 asteen pakkasiakin on Lapissa vielä huhtikuun alussa mitattu.

Lunta vaihtelevasti

Tyypillisesti huhtikuun alussa lunta on vielä koko maassa. Aivan lounaissaaristossa lumensyvyydet ovat tyypillisesti vain muutamia senttimetrejä, mutta muualla maan eteläosassa noin 15 - 30 senttimetrin hanget ovat tavallisia. Maan keskiosassa lumensyvyydet vaihtelevat puolen metrin molemmin puolin ja Lapissa lunta on kuukauden vaihteessa tavallisesti vielä 70 - 100 cm.

Tänä vuonna lunta on huhtikuun alussa hyvin vaihtelevasti. Länsirannikon läheisyydessä lunta on vain muutama senttimetri, jos sitäkään. Toisaalta yleisesti maan eteläosan sisämaassa lunta on vielä 20 - 40 cm. Maan keskiosassa lunta on puolen metrin molemmin puolin. Kainuussa, Koillismaalla sekä Lapissa lumensyvyys on yleisesti yli 70 cm.

Pirkanmaalla lumensyvyyksissä on hyvin suuria eroja pienellä matkalla. Maakunnan länsiosassa lunta on paikoin alle 10 cm kun taas itäosassa Juupajoella lunta on jopa yli 70 cm. Yleisesti ottaen lumensyvyydet ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai hieman niiden yli, mutta alueelliset erot voivat olla suuria.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/keskiajankohdan-paasiainen
Huhtikuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu
Kevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot