Tiedotearkisto: 2015

Ilmatieteen laitos mukana viikonlopun tapahtumissa

4.2.2015 11:00

Ilmatieteen laitos on mukana viikonloppuna sekä Luontokeskus Haltian järjestämässä talviluonnon päivässä että venemessuilla.

Talviluonnon päivä, Luontokeskus Haltia

Luontokeskus Haltiassa Espoossa järjestetään 7.2. Talviluonnon päivä. Päivän aikana voit kuulla talviaiheisia esitelmiä ja retkeillä talvisessa luonnossa. Päivä aikana pääset myös Päivystävän meteorologin vastaanotolle, mistä saat vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin talvisäästä ja talvisista sääilmiöistä. Lapset ja lapsenmieliset voivat opetella askartelemaan lumihiutaleita ja koristella niillä Haltian aulan.

Ilmatieteen laitos järjestää klo 14.00 retken Nuuksion uudelle sääasemalle.  Retken aikana tutustutaan sääaseman mittalaitteisiin ja havaintoihin sekä kuullaan Nuuksion sään erityispiirteistä. Retkeen on ilmoittuduttava lauantaina klo 12 mennessä.

Vene-Båt -messut, Messukeskus

Messukeskuksessa Helsingissä avautuvat viikonloppuna perinteiset venemessut. Venemestari-lavalla hallissa 3 on venemessujen ajan mielenkiintoista ja ajankohtaista ohjelmaa. Ilmatieteen laitos pitää messujen aikana useamman veneilijöille suunnatun tietoiskun. Tänä vuonna Ilmatieteen laitos ei ole kuitenkaan mukana viranomaisten yhteisosastolla.

Mitä paremmin veneilijä ymmärtää ja seuraa säätä ja mitä paremmin varautuu yllättävien tilanteiden varalle, sitä turvallisempaa veneily on. Verkkosivujen ja mobiilipalveluiden merkitys on kasvanut, mutta toisaalta myös tiedoilla ja taidoilla on yhä merkitystä. Sääennusteista saa enemmän irti, kun niitä osaa tulkita oikein. Tule kuuntelemaan Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden esityksiä Venemessuille. Esitysten aiheina mm. aallokko, ukkonen ja varoitukset.
    
Lauantai 7.2.
12.00 Aallokko Itämerellä, tutkija Laura Tuomi
14.30 Ajankohtaista merijäätilanteesta, jääasiantuntija Jouni Vainio

Sunnuntai 8.2.
12:00 Sään ääri-ilmiöt, meteorologi Jari Tuovinen
14.30 Varoitukset uudistuvat, ylimeteorologi Sari Hartonen
15.30 Ukkoset ja veneily, tutkija Antti Mäkelä

Lauantai 14.2.
12.00 Merentutkimuslaitteet merellä, Pekka Alenius
14:30 Onko huomenna pouta? Sauli Majaniemi    

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden kirjoittamaa Vesilläliikkujan sääopasta on Venemessuilla saatavilla Suomen Purjehdus ja veneilyn (4b45) ja Suomen navigaatioliiton (4d42) osastoilta.

Lisätietoja:

Venemessut
Sauli Majaniemi, puh. 050 9110298, sauli.majaniemi@fmi.fi

Talviluonnon päivä
Eija Vallinheimo, puh. 050 530 3871, eija.vallinheimo@fmi.fi