Tiedote 5.2.2015

Viikonloppuna voimakkaita myrskypuuskia eri puolilla maata

Voimakas matalapaine tuo viikonlopuksi myrskypuuskia suurimpaan osaan maata. Myrskytuulet saapuvat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Lappiin ja Pohjanmaalle, sunnuntaiaamusta alkaen laajalti myös maan etelä- ja keskiosaan.
Kuva: Jukka Ylävuo

Ilmatieteen laitoksen 7. helmikuuta tekemän ennusteen mukaan tuuli voimistuu maa-alueilla puuskissa melko yleisesti 19-23 metriin sekunnissa. Länsirannikolla ja etenkin Pohjanmaalla tuulen voimakkuuden ennustetaan olevan 23-28 metriä sekunnissa. Keskituulet yltävät lähes kaikilla merialueilla 21-25 metriin sekunnissa.

Matalapaineeseen liittyvät lumisateet ovat enimmäkseen melko vähäisiä ja kuurotyyppisiä, mutta hetkittäin lunta voi tulla sakeasti. Myrskypuuskat aiheuttavat paikoin vahinkoa etenkin Pohjanmaan alueella. Maan etelä- ja keskiosassa tuulivahingot ovat hieman paikallisempia.

Merialuilla myrskyää Perämerellä, Selkämerellä, Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä. Merkitsevä aallonkorkeus nousee näillä alueilla paikoin yli kuuteen metriin. Lisäksi meriveden korkeuden ennustetaan laskevan Pohjanlahdella voimakkaasti (70-100 cm/vrk).

"Matalapaine liikkuu aiempaa ennustettua itäisempää reittiä, joten myrskypuuskat osuvat laajasti Suomen alueelle. Ainoastaan Koillismaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä puuskat ovat selvästi heikompia", kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Katso video viikonlopun säätilanteesta

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh.  0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh.  0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)