Tiedotearkisto: 2018

Pääsiäinen päättyy lumipyryyn [päivitetty 31.3.2018]

31.3.2018 11:20

Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista kylmempi sää jatkuu pääsiäisen yli. Aurinkoinen sää vaihtuu maanantaina lumipyryyn.

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 31.3.2018 laatiman ennusteen mukaan pääsiäinen on tavanomaista kylmempi. Lumisateet jäävät aluksi vähäisiksi koko maassa. Maan pohjoisosassa on ajoittain pilvisempää ja heikkoja lumikuuroja tulee paikoin. Maan etelä- ja keskiosissa tuuli on enimmäkseen heikkoa ja laajoilla alueilla on poutaista ja verraten selkeää. Etenkin yöaikaan on kylmää ja pakkasta on laajoilla alueilla 10–15 astetta. Päivän ylimmät lämpötilat ovat -1 ja +5 asteen välillä, maan pohjoisosassa pääosin +1 ja -5 asteen välillä.

Maanantaiyönä Suomeen saapuu etelästä runsas lumisadealue, joka liikkuu pohjoiseen ollen maanantai-iltana Oulun korkeudella. Lunta pyryttää laajalla alueella päivän aikana 5-15 cm, paikoin jopa 20 cm ja ajokeli muuttuu huonoksi tai erittäin huonoksi. Lumisade jää vähäisimmäksi todennäköisimmin länsirannikolla. Tiistaiksi lumisadealue levittäytyy myös Lappiin samalla heiketen.

Myös viime pääsiäinen oli tavanomaista kylmempi

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna melko varhain, maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Pitkän ajan tilastojen mukaan varhaisten pääsiäisten aikoihin päivälämpötilat kohoavat maan eteläosassa tyypillisesti noin +5 asteeseen, Lapissa jäädään nollan tuntumaan tai hieman pakkaselle. Öisin on tyypillisesti etelässä pikkupakkasta, kun taas Lapissa pakkasta on tavanomaisesti yli 10 astetta. Lunta on yleensä maan lounaisosaa sekä länsirannikkoa lukuun ottamatta useita kymmeniä senttimetrejä, idässä ja pohjoisessa yleisesti yli puoli metriä.

Maaliskuun loppu voi tilastojen valossa olla vielä varsin talvinen – tai sitten kevät voi olla jo pitkällä. Esimerkiksi vuonna 2007 maaliskuun 27. päivä mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla jopa +17,5 astetta.

Vuosi sitten pääsiäistä vietettiin huhtikuun puolessa välissä tavanomaista kylmemmässä säässä. Suomessa vallitsi tuolloin kylmä pohjoisvirtaus ja paikoin tuli heikkoja lumikuuroja. Pitkäperjantain ja pääsiäislauantain aikana maan eteläosassa päivälämpötilat kohosivat hieman nollan yläpuolelle, muualla päivälämpötilat jäivät muutamaan pakkasasteeseen. Pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina lämpötila kohosi yleisesti Lapin keski- ja pohjoisosaa lukuun ottamatta nollan tuntumaan tai sen yläpuolelle. Yölämpötilat vaihtelivat maan eteläosan -5 asteesta maan pohjoisosan -15 asteeseen.

Lisätietoa:

Tarkista ajantasainen liikennesää ja muut varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainen

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta: puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)