Tiedote 4.5.2018

Jäätalvi oli keskimääräinen

Kuluva vuosi oli lähellä pitkäaikaisten tilastojen keskiarvoa, vaikka alkutalvi lupaili leutoa jäätalvea. Perämerellä talvi jatkuu edelleen.
Kuva: Heidi Pettersson

Talvi 2017–2018 luokitellaan tilastoissa jäällisen alueen laajuuden perusteella keskimääräiseksi. Vielä loppuvuodesta näytti siltä, että talvi jää perusleudoksi neljän edeltävän vuoden tavoin.

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu aloitti talvikautensa marraskuun alussa, jolloin julkaistiin jäätalven ensimmäinen kartta.

"Talvi oli siinä mielessä epätavallinen, että se alkoi lauhana, ja vielä tammikuun lopussa keskimääräisen talven todennäköisyys oli muutaman prosentin luokkaa", sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Helmikuun puolivälissä sää kylmeni merkittävästi ja Itämeren jääpeite alkoi kasvaa. Laajin jäätilanne saavutettiin 5.3.2018, jolloin jäällisen alueen laajuus oli 175 000 km². Tämä on hyvin lähellä pitkäaikaisten tilastojen keskiarvoa. Esimerkiksi viime vuoden leutona talvena jäätä oli enimmillään 88 000 km²:n alueella.

"Vaikka talvi tavallaan 'yllätti', niin vastaavanlaisia tilanteita, jolloin alkutalvi oli lauha ja lopputalvi erityisen kylmä, on koettu esimerkiksi vuosina 2005, 2006 ja 2013", Vainio sanoo.

Kaikki Suomen jäänmurtajat olivat ensimmäistä kertaa sitten kauden 2012–2013 avustamassa meriliikennettä. Ajoittain varsinkin Merenkurkun ja eteläisen Perämeren liikenteessä tarvittiin paljon apua pohjoisen puoleisten tuulien puskiessa jäitä Merenkurkkuun.

Talvi jatkuu Perämerellä

Eteläiset merialueet ovat vapautuneet jäistä Merenkurkun tietämille asti, mutta Perämerellä jäätalvi jatkuu. Esimerkiksi Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 40–75 senttimetriä paksua kiintojäätä. Kaikkiin Perämeren satamiin avustetaan edelleen kauppalaivoja kaikkiaan neljän suomalaisen ja kahden ruotsalaisen jäänmurtajan voimin.

Jäätilanteen kehittymistä seurataan Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelussa jäätalven päättymiseen saakka päivittäin arviolta vielä noin kolmen viikon ajan. Sen jälkeen Ilmatieteen laitoksen Meripalvelut jatkaa aallokon ja vedenkorkeuden seurantaa ja aloittaa taas marraskuun alussa meriveden jäähtymisen seurannan.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Ajantasainen jääkartta: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanneMeriveden korkeushavainnot: ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeusIlmatieteen laitoksen jääpalvelu Twitterissä: @fi_iceservice