Tiedotearkisto: 2018

Metsäpalojen riski suuri kuivuuden takia [Päivitetty 29.5.]

29.5.2018 14:48

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa koko maassa.

Kuva: Juho Aalto

Kuva: Juho Aalto

Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähes koko maassa Lapin pohjoisimpia kuntia lukuun ottamatta. Lähipäivät jatkuvat suurimmassa osassa maata poutaisena, lähinnä maan pohjoisosassa kertynee sateita.

Perjantain-lauantain vaiheilla hajanaisia kuurotyyppisiä sateita tulee maan keskivaiheilla sekä kaakkoisosissa, mutta sadekertymät eivät välttämättä riitä poistamaan metsäpalovaroituksia, joten kuivuuteen ei ole tämän viikon osalta odotettavissa helpotusta.  Sunnuntain ja ensi viikon sateisiin liittyy vielä epävarmuutta, mutta todennäköisesti kuiva säätyyppi jatkuu ainakin maan etelä- ja länsiosassa.

"Puuskainen tuuli lisää metsäpalojen leviämisherkkyyttä tiistaina maan keski- ja pohjoisosissa, mahdollisesti vielä keskiviikkona maan itä- ja pohjoisosassa", arvioi meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty. Metsäpalovaroitus annetaan maakunnittain, maan pohjoisosassa varoitus voidaan tarvittaessa antaa kuntakohtaisesti. Voimassa olevat varoitukset kerrotaan muun muassa Yleisradion sääennusteiden yhteydessä. Lisäksi ne näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Metsäpalovaroitukset annetaan käyttäen apuna indeksiä, joka lasketaan maanpinnan ylimmän kerroksen kosteusoloja kuvaavan mallin avulla. Mallin lähtötietoina käytetään muun muassa sademäärää ja ilman lämpötilaa.

Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Aiempia hyvin kuivia jaksoja on Suomessa ollut esimerkiksi kesinä 2002 ja 2006. Vuonna 2002 kesäkuun alussa oli noin viikon mittainen jakso, jolloin metsäpaloindeksin arvo oli Etelä-Suomessa yhtä korkealla kuin nyt. Saman vuoden elokuussa oli toinen parin viikon mittainen erittäin kuiva jakso. Kesällä 2006 erittäin kuivat olosuhteet jatkuivat Etelä-Suomessa heinäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin. 

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Lisätietoa metsäpalovaroituksista: ilmatieteenlaitos.fi/metsapalovaroitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Säästä twiittaavat @meteorologit