Tiedote 15.10.2012

Suurista rakeista havaintoja vain kuutena päivänä tänä kesänä

Raekesä 2012 oli hiljainen ja raevahinkoja ilmoitettiin vähän. Pieniä rakeita esiintyi tasaisesti ja raepäiviä oli jälleen 49 kappaletta.
Kuva: Arja Honkanen

Ilmatieteen laitoksen mukaan raepäiviä kertyi viime kesänä 49 kappaletta. Viimeisin raekausi jäi kuitenkin noin puoleen huippuvuoden 2010 tasolta tapausten määrässä. Raekuurojen aiheuttamat vahingot olivat varsin pienialaisia ja yksittäisiä. Huhtikuun lopun ja lokakuun alun välisenä aikana raetapauksia havaittiin yhteensä 233 kappaletta, kun kesällä 2010 tapauksia kertyi lähes 400 ja kesällä 2011 noin 300 kappaletta.Raesateet painottuivat maan etelä- ja keskiosaan. Epävakaisen syyskuun aikana satoi poikkeuksellisen paljon rakeita.

Suurimmat rakeet halkaisijaltaan 4,5 cm

Kesän aikana raehavaintoja kertyi eri lähteistä reilu 300 kappaletta. Suuria eli halkaisijaltaan yli kahden sentin kokoisia rakeita havaittiin 17.5.–7.10. välisenä aikana vain kuutena eri päivänä, kun niitä vuotta aiemmin kirjattiin 17 päivänä. Suurimmat havaitut rakeet olivat 4,5 senttimetrin kokoisia ja ne mitattiin Kuusamon eteläpuolella, Teerirannassa 30. heinäkuuta.

– Suursäätila suosi menneenä kesänä lähinnä heikompia kuurosateita ja toisaalta laajoja sadealueita, joissa nousuvirtaukset kykenevät kehittivät vain pieniä rakeita. Lämpimät jaksot jäivät lyhyiksi ja sitä myötä raevahinkoja aiheuttaneita raekuuroja esiintyi varsin vähän, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen sanoo.Ilmatieteen laitos jatkoi tiivistä yhteistyötään myrskybongareiden kanssa raehavainnoin keruun osalta. Lumiraetapauksia ei kirjata tietokantaan, koska ne poikkeavat monin tavoin jäärakeista eivätkä aiheuta vahinkoa. Kaikki esitetyt luvut kuvaavat siis vain jääraetapauksia ja päiviä, jolloin jäärakeita on satanut.

Raekausi pääsi vauhtiin huhtikuussa

Raekausi käynnistyi jo ennen vappua, kun alkuillasta 27. huhtikuuta maan keskiosaan kehittyi yksittäisiä ukkoskuuroja. Käytännössä raekausi käynnistyi kunnolla sään lämpenemisen yhteydessä toukokuun 17. päivänä, jolloin havaittiin myös ensimmäiset halkaisijaltaan yli kahden senttimetrin rakeet Kangasniemen lähistöllä. Rakeita havaittiin toukokuussa viitenä eri päivänä.

Kesäkuussa rakeita satoi tasaisesti ja voimakkain raepäivä osui kuukauden puoliväliin, kun 15. päivänä Sallan sekä Sodankylän Luoston tienoilla kehittyi varsin voimakkaita raekuuroja. Suurimmat rakeet olivat 2–2,5 cm kokoisia. Kuun lopulla 27.6. varsinkin maan eteläosassa satoi yleisesti rakeita, raekoon ollessa 7 - 12 mm. Edelliskesistä poiketen juhannusaattona ja juhannuspäivänä säästyttiin koko maassa raesateilta. Rakeita satoi kesäkuussa 12 eri päivänä.

Heinäkuun loppupuolella runsaasti raekuuroja

Heinäkuu oli koko kesän vilkkain raekuukausi. Tapaukset painottuivat tavalliseen tapaan Pohjanmaan seudulle sekä Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Heinäkuun 10. päivä Uuraisilla satoi 2 cm kokoisia rakeita, muuten rakeet jäivät alkukuusta pieniksi. Kuukauden 10. ja 23. päivän välisenä aikana lähes päivittäin rakeita satoi jossakin päin Suomea. Heinäkuun lopulla lämpimän kosteaa ilmamassaa virtasi suureen osaan Suomea etelästä ja samalla kehittyi laajoja, runsaasti salamoivia ukkossateita. Jo 29.7. Kaakkois-Suomessa Rautjärvellä ja Ruokolahdella satoi paikoin suuria rakeita. Jatkoa seurasi seuraavana päivänä ja koko kesän voimakkain raekuuro osuikin 30. päivään, jolloin suuria rakeita satoi erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla sijaitsevan Iijärven rannalla rakeet olivat halkaisijaltaan jopa 4,5 cm suuruisia.

Elokuu oli toukokuun tavoin hyvin hiljainen rakeiden osalta. Kaikki tapaukset havaittiin joko kuukauden ensimmäisellä viikolla tai 15. ja 16. päivien aikana. Heinäkuussa rakeita satoi 15 päivänä, elokuussa raehavaintoja tehtiin kuutena päivänä.

Syyskuu oli sateinen ja sitä sävyttivät monin paikoin rankat paikalliset kuurosateet, joiden yhteydessä satoi useana päivänä myös rakeita. Syyskuussa sadepäiviä olikin maan länsiosassa paikkakunnasta riippuen 20–23 kappaletta. Syyskuussa raepäiviä oli peräti 10 kappaletta. Kuukauden poikkeavin tilastoarvo lienee 21. päivän suuret rakeet, joita satoi varhain aamulla Satakunnan alueella.

Lokakuussa rakeita on satanut tiettävästi vain yhtenä päivänä, mutta rannikoiden läheisyydessä rakeita voi vielä sataa kuukauden lopulle saakka.

Lisätietoja:

Meteorologi Jari Tuovinen, jari.tuovinen@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rakeet

Teitkö havaintoja isoista rakeista? Täytä palautelomake: http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-raehavainnoista