Tiedotearkisto: 2012

Jääpalvelu aloitti talvikauden: merivesi keskimääräistä lämpimämpää

25.10.2012 8:04

Jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäiset Itämeren pintalämpötilakartat.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäiset Itämeren pintalämpötilakartat. Jääpalvelun päätehtävä talvikaudella on ajantasaisen jäätiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin.

Jääpalvelun toiminta alkaa vuosittain lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla, josta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin. Kun Suomen merialueilla on jäätä merenkulkua haittaavassa määrin, aloitetaan päivittäinen jääkarttojen julkaisu. Päätehtävänä Jääpalvelulla on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten se on muuttunut edellispäivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella.

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan rannikkovesien viidestä asteesta varsinaisen Itämeren altaan 13 asteeseen. Verrattuna pitkäaikaisiin keskiarvoihin, on lämpötila Pohjanlahdella noin asteen verran keskiarvojen yläpuolella. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä merivesi on vajaasta asteesta runsaaseen kahteen asteeseen lämpimämpää kuin keskimäärin.

"Tässä vaiheessa syksyä on mahdotonta meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa millainen jäätalvi on edessä. Esimerkiksi viime syksynä merivesi oli tähän aikaan asteesta kahteen astetta tämän hetkistä lämpimämpää. Ilmatieteen laitoksella on tosin aloitettu kokeilu, jossa pyritään ennustamaan tulevan talven jääoloja jo syystalvella", jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jääpalvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne