Tiedotearkisto: 2012

Perjantaina maan eteläosaan saapuu voimakas lumipyry

28.11.2012 13:42

(Päivitetty 28.11.). Lumipyryn vuoksi ajokeli muuttuu maan eteläosassa erittäin huonoksi.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 28.11. laatiman ennusteen mukaan perjantaiaamuna maan eteläosaan saapuu etelästä voimakas lumipyry. Runsaat lumisateet johtuvat Suomen eteläpuolelle saapuvasta syvästä matalapaineesta, johon liittyy myös voimakkaita tuulia. Myöhään torstai-iltana tai perjantain vastaisena yönä idänpuoleinen tuuli voimistuu Suomenlahdella myrskylukemiin ja myrskypuuskat ovat todennäköisiä myös maan etelä- ja keskiosassa.

Lunta kertyy varsinkin etelärannikon tuntumassa 20 - 30 cm, mutta maan keskiosassa lumisateet jäävät todennäköisesti selvästi vähäisemmäksi. Yhteensä torstain ja perjantain lumisateista voi kertyä etelärannikolla paikoin jopa 40 cm lumipeite. Näillä näkymin lumisade jatkuu edelleen lauantaina, mutta todennäköisesti jonkin verran heikompana. Lumipyryn vuoksi ajokeli muuttuu maan eteläosassa erittäin huonoksi ja liikenteessä on odotettavissa yleisesti häiriöitä.

Myrskytuulet hankaloittavat myös laivaliikennettä ja lisäksi maa-alueilla myrskypuuskat voivat aiheuttaa tuulivahinkoja sekä sähkökatkoksia.

Lämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -3...-9 astetta, mikä tuntuu voimakkaan tuulen vaikutuksesta hyvin purevalta.

Toistaiseksi ennusteeseen liittyy epävarmuutta ja tiedotetta päivitetään tarvittaessa lähipäivien aikana.

Terminen talvi alkanut vasta Koillismaalla ja Lapissa

Ensimmäinen peittävä lumipeite saadaan aivan maan eteläosaan tyypillisesti marraskuun puolivälin tietämillä. Silloin tällöin lunta on satanut jopa lokakuun alkupuolella, viimeksi näin tapahtui vuonna 2002. Pysyvää lumipeitettä saadaan maan eteläosassa tyypillisesti odotella joulukuun loppupuolelle saakka, kun taas Lappiin pysyvä lumi saadaan tavallisesti jo loka-marraskuun taitteessa. Tällä hetkellä lumipeite kattaa Koillismaan ja Lapin lukuun ottamatta lounaisinta Lappia. Eniten lunta on Kittilän Kenttärovalla ja Enontekiön Näkkälässä, joissa lumensyvyys on 46 cm. Terminen talvi on alkanut vasta Koillismaalla ja Lapissa, kun tilastollisesti sen pitäisi tähän aikaan vuodesta olla alkanut jo koko maassa maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne