Tiedotearkisto: 2012

Joulu on koko maassa valkoinen ja talvisen kylmä

25.12.2012 11:05

Sää on joulunpyhinä kylmä koko maassa. Varsinkin maan eteläosaan tulee lisää lunta. Voimassa olevat varoitukset hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä. (päivitetty 25.12.)

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 25.12. laatiman ennusteen mukaan matalapaine lumisateineen liikkuu joulupäivänä maan eteläosan yli itään, jolloin ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi. Maan pohjoisosassa jatkuu pääosin poutainen pakkassää. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -8...-18 ja pohjoisosassa -15...-25 astetta.

Tapaninpäivän vastaisena yönä lumisateet väistyvät itään, ja päivä on lähes koko maassa poutainen ja pilvisyydeltään vaihteleva. Pakkanen kiristyy ohimenevästi myös maan etelä- ja keskiosassa -15 ja -25 välille, mutta tapaninpäivän iltana saapuu lounaasta maan etelä- ja länsiosaan uusi lumisadealue. Samalla sää lauhtuu.

Joulun paluuliikenteessä on syytä olla varovainen, ja voimassa olevat varoitukset onkin hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä. 

Lunta eniten maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20 cm, lounaassa kuitenkin alle 10 cm. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 cm. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tällä hetkellä on koko maassa lumipeite. Eniten lunta on Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Lapissa, jossa sitä on paikoin yli puoli metriä. Tämä on ajankohtaan nähden harvinaista. Jouluun 19. päivän aamuna eniten lunta oli Kittilän Kenttärovassa, jossa sitä oli 60 cm. Etelässä lumisinta oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa lunta oli 55 cm. Vähiten lunta oli Perämeren rannikolla ja Kainuussa, jossa sitä oli yleisesti alle 10 cm. Pienin lumensyvyys, 4 cm, mitattiin Tornion Torpissa.

Jääpeite on pikkuhiljaa laajentunut Suomen rannikkoseuduilla, mutta jäällä liikkumista kannattaa vielä välttää. ”Sään kylmeneminen saa merijään lisääntymään, mutta jäälle satanut lumi toimii hyvänä eristeenä hidastaen jään paksuuskasvua ja samalla painaen jäätä alaspäin. Tällöin jään päälle pääsee vettä, joka lumen kanssa muodostaa sohjoa. Sohjo puolestaan jäätyy kohvajääksi, joka kantavuudeltaan on vain puolet teräsjäästä”, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelusta.

Viime joulu lauha ja tuulinen

Viime vuonna joulua vietettiin lauhoissa merkeissä, ja maan länsiosassa oli lumetonta. Eniten lunta oli Kainuussa ja Koillismaalla, jossa sitä oli paikoin runsaat 40 cm. Sää oli tuulinen, ja tapaninpäivänä riehui Tapani-myrsky, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ja muuta tuhoa maan lounaisosassa ja länsirannikolla.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Tiedotetta päivitetään 23.12.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Joulutilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulunaika
Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Liikennesää: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Jalankulkusää: http://ilmatieteenlaitos.fi/jalankulkusaa